Tiedote
Autoilu
Jyväskylä

Vauva matkustaa autossa turvallisimmin oikein asennetussa turvakaukalossa. Odotusaika on hyvä ajankohta ottaa liikenneturvallisuusasiat puheeksi tulevien vanhempien kanssa. Vanhemmat myös toivovat saavansa lasten turvallisuuteen liittyvää tietoa neuvoloiden kautta.

Liikenneturva puhuu lasten turvallisesta liikkumisesta liikenteessä Vauvan kaa -tapahtumassa lauantaina 25.1.2020 klo 11-15 Palokan neuvolassa (Ritopohjantie 25, Jyväskylä). Vauvan kaa -hyvinvointitapahtuma on suunnattu kaikille Jyväskylän seudun odottaville sekä jo vauvan saaneille perheille. Median edustajat ovat tervetulleita paikan päälle.

Turvaistuimen hankinta vaatii harkintaa

Liikenneturvan tekemän kyselyn* mukaan valtaosalle vanhemmista (91 %) tärkein kriteeri turvaistuimen hankinnassa on turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostaa noin puolet kyselyyn vastanneista vanhemmista.

”Pienten lasten turvallisuus liikenteessä on aikuisten vastuulla, ja vanhemmilla pitäisi olla ajantasaista tietoa turvalaitteiden hankinnasta ja käytöstä. Oikean kokoinen ja ohjeiden mukaan käytetty turvaistuin suojaa lasta parhaiten mahdollisessa kolaritilanteessa”, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Vanhemmat myös kaipaavat luotettavaa ja tutkittua tietoa lapsen turvallisesta kuljettamisesta. Liikenneturvan verkkosivuille onkin koottu tietopaketin ja havainnollistavien videoiden lisäksi myös usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Sivulta löytyy vastaus esimerkiksi siihen, miten 1.6.2020 voimaan tuleva uusi tieliikennelaki vaikuttaa lasten kuljettamiseen. Laissa säädetään, ettei alle 3-vuotiasta lasta saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta – ei taksissakaan.

Vinkit vauvan turvalliseen kuljettamiseen:

  • Hanki kunnollinen ja E-säännön mukainen, mieluiten ECE R129 -hyväksynnän saanut ja omaan autoon sopiva turvakaukalo.
  • Lue turvakaukalon käyttö- ja kiinnitysohjeet ja noudata niitä. Perehdy myös auton ohjekirjaan ja katso, mitä siinä kerrotaan turvakaukalon kiinnittämisestä.
  • Kiinnitä vauvan turvakaukalo aina selkä menosuuntaan, laita turvavyöt napakasti kiinni ja tarkista, etteivät vyöt ole kierteellä.
  • Ellei valmistaja toisin ohjeista, ehjän ja kolarittoman istuimen käyttöikä on maksimissaan noin seitsemän vuotta. Muista, että kolaroitu istuin ei suojaa.
  • Kun ajat, keskity ajamiseen ja aja ennakoiden. Vauvakin pitää tasaisesta kyydistä.
  • Mieti, millainen kuljettaja olet – lapsi oppii liikenneasenteet sinun esimerkistäsi.

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely oli verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla vastanneista yhdeksän kymmenestä.

Tagit: 
turvakaukalo