Tiedote
Kävely ja pyöräily
Jyväskylä

Tempaus järjestetään Kuokkalan sillalla keskiviikkona 4.11.2015 klo 17–19. Tavoitteena on varustaa sillan yli kulkevat valottomat pyöräilijät valolla ja ilman heijastinta liikkuvat heijastimella.

Kun päivät lyhenevät, taittuu monen pyöräilijän ja jalankulkijan työ- tai koulumatka hämärässä. Tempauksella halutaan muistuttaa pyöräilijöitä ja jalankulkijoita oman näkyvyyden varmistamisesta hämärässä ja pimeässä.

Valaisinta tarvitaan myös pyörätiellä

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.  Viime vuoden marraskuussa Jyväskylässä tehdyssä seurannassa 57 %:lla pyöräilijöistä oli valot.

Pyörän valoa tarvitaan myös pyörätiellä ajettaessa, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi. ”Jouduin läheltä piti tilanteeseen toisen pyöräilijän kanssa Jyväskylässä Rantaväylän pyörätiellä. Olin pyörälenkillä, kun vastaan tuli tunnelin kohdalla pimeä pyöräilijä, jonka havaitsin vasta viime hetkellä.” Pyörän valot ovat edullisia ja nykyiset led-valot myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys pimeän aikaan tiellä liikuttaessa. Vaikka itse näkee ajella katuvalaistuksen avulla, niin valot auttavat muita huomaamaan usein vauhdikkaastikin etenevän pyöräilijän.

Ajovalojen käyttöpakko pimeällä koskee myös pyöräilijää

Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Määräysten mukaan vain etuvalo on pakollinen, mutta myös takavalo on tärkeä. Myös pyöräilijään kiinnitettävät valot ovat sallittuja, esimerkiksi kypärään kiinnitettyä otsalamppua voi käyttää ajovalona. Pyörän valot on asetettava niin, että vaalea valo on suunnattu eteenpäin ja punainen taaksepäin. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä rikesakon.

Valojen lisäksi polkupyörässä vaaditaan asianmukaisia heijastimia edessä, takana, polkimissa sekä sivuille suunnattuna. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä.

Vuonna 2014 polkupyöräilijöitä kuoli tieliikenteessä 24 ja loukkaantui 825. Kuolemantapauksista 29 % ja loukkaantumisista 18 % tapahtui pimeän tai hämärän aikaan.

Lisätietoa:

Koulutusohjaaja Tomi Rossi, Liikenneturva, puh. 040 762 7991
Vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, puh. (02) 95 448 240

Tagit: 
pyöräily, pyörän valot, Heijastin