Tiedote
Moottoripyöräily
Jyväskylä

Jyväskylän Hipposhallissa pidettävä Keski-Suomen moottoripyöränäyttely on avoinna lauantaina 5.4. klo 9-18 ja sunnuntaina 6.4. klo 10–16. Liikenneturvan osastolla on nähtävillä myös hirvikolarissa ollut moottoripyörä.

Pidä pelivaraa motoristi

Moottoripyöräilyssä olennaista ovat nopeuden sovittaminen tie- ja liikenneolosuhteisiin, vuorovaikutus muun liikenteen kanssa, oikeat ajovarusteet ja harjoitellut pyörän hallintataidot.

Talvi jättää jälkensä tiestöön. Etenkin keväällä tien kunto ja vaihteleva keli voivat aiheuttaa vaarallisia tilanteita moottoripyöräilijälle. Ajo-olosuhteita voivat vaikeuttaa irtosora, routavauriot, syvät ajourat sekä liukkaat urapaikkaukset. Myös muut tiellä kulkijat - kuten kävelijät, pyöräilijät ja muiden ajoneuvojen kuljettajat - voivat omalla toiminnallaan aiheuttaa vaarallisia tilanteita motoristille.

Parhaiten motoristi selviää mahdollisista vaaratilanteista välttämällä niitä jo ennakkoon. Moottoripyörän hallinta hätätilanteessa on vaikeaa eikä onnettomuudessa motoristia suojaa auton korirakenne tai turvavyö kuten autoilijaa.

Kypärään kannattaa satsata

Kypärä on moottoripyöräilijän tärkein turvavaruste. Kypärän tulee sopia tiiviisti päähän ja olla huolella myös kiinnitetty. Monista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista olisi selvitty hengissä, mikäli kypärä olisi ollut kunnolla kiinni. Kypärää valittaessa ei laadusta kannata tinkiä. Niin moottoripyöräilijän kuin mopoilijankin kypärältä vaaditaan hyviä iskunsuojausominaisuuksia. Onnettomuudessa kypärä vaimentaa iskuvoimaa ja levittää pistemäisen kuormituksen laajalle alueelle.

Lisätietoja:

Koulutusohjaaja Tomi Rossi, 040 762 7991
www.liikenneturva.fi/liikenteessa/moottoripyorailijat

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.