Tiedote
Jalankulku
Kuopio

Taikuri Alfrendo ja Taika-Avain tulee maailman ensi-iltaansa Kiuruvedellä Kiuru-salissa 19.9. klo 9.30. Esitys yhdistää taikuutta ja liikennevalistusta. Sen kohdejoukkona ovat esikoululaiset ja 1-2-luokkalaiset. Esitys lähtee Itä-Suomen kiertueelle viikoilla 39, 40 ja 41. Esityksiä on kaikkiaan 31 ja ne tavoittavat lähemmäs 3000 oppilasta opettajineen.

Esitys nähdään Kuopiossa 23.9, Siilinjärvellä 24.9, Varkaudessa 25.9, Mikkelissä 30.9, Kangasniemellä 1.10, Savonlinnassa 2.10, Joensuussa 7.-8.10, Tohmajärvellä 9.10. ja Rääkkylässä 9.10. Tarkemmat aikataulut näkyvät tästä.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita katsomaan esityksiä!

Liikenne on lapsen silmin aivan erilainen paikka kuin aikuiselle. Se täyttyy yllättävistä tapahtumista, jotka vievät mennessään lapsen huomion. Taikuri Alfrendo tulee omalta omituiselta Angleeran saareltaan käymään Suomessa. Mitä ovat nuo pompulaiset kolme eriväristä valoa kummallisessa suorassa? Miksi kaikki ovat menossa jonnekin? Ja milloin on minun vuoroni mennä tien ylitse? Mikä on selviytymisen avain?

Taikuri Alfrendo on kuopiolaisen taikurin Jukka-Tapio Keräsen taiteilijanimi. Uusi esitys on tehty yhteistyössä Liikenneturvan Kuopion aluetoimiston kanssa. Ajatuksena on kertoa sadun ja taiankin keinoin lapsille siitä, miten liikenteessä pitäisi toimia. Lapset auttavat Alfrendoa selviämään, ja samalla oppivat itsekin.

Esityksessä kerrataan kotona ja koulussa opittuja toimintatapoja, joista tärkein on turvallinen tienylitys. Myös pyöräilykypärän ja heijastimen tarpeellisuus hoksataan yhdessä Alfrendon kanssa.

Taikuri Alfrendo toteuttaa kiertueensa yhteistyössä Liikenneturvan itäalueen kanssa. Ensi-illan yhteistyötahoina ovat myös Kiuruveden kaupunki ja SP-Optia.

Opettelua itsenäiseen liikkumiseen

Esikoululainen ja ekaluokkalainen opettelee itsenäistä liikenteessä liikkumista. Vanhempi ja opettaja voi tukea lapsen selviytymistä tarjoamalla selkeitä ohjeita ja sopimalla pelisääntöjä. Neuvo esimerkiksi lasta pysähtymään, jos matkan aikana hänen on vastattava puhelimeen.

Esikoululaisille tai ekaluokkalaiselle ei kannata vielä puhua monimutkaisista säännöistä, esimerkiksi ohje ”katso molempiin suuntiin” on hyvä ohje tietä ylitettäessä.  Etäisyyksien ja nopeuksien arviointi kehittyy iän myötä.  Lapselle voi kertoa konkreettisia rajoja ”jos auto on tuon talon kohdalla, silloin ei enää saa ylittää tietä”.

Lapsi ei opi kulkemaan liikenteessä, jos häntä kuljetetaan joka paikkaan. Lapset tarvitsevat kokemuksia liikenteestä, jotta oppivat toimimaan turvallisesti. Tärkeää on myös se, millaisen esimerkin kasvattaja itse antaa. Käytänkö pyöräilykypärää? Menenkö päin punaista valoa?

Lisätietoja

aluepäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva Kuopio puh.040 8461422

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva Mikkeli puh.040 5358898

yhteyspäällikkö Mari Voutilainen, Liikenneturva Joensuu puh.0400 960177

Taikuri Alfrendo, Jukka-Tapio Keränen puh. 044 3553549
(tavoitettavissa esitysten jälkeen kts. aikataulu)

Tilastotietoa kouluikäisistä liikenteessä.

Käy katsomassa Alfrendon suojatievideo.