Tiedote
Kävely ja pyöräily
Kuopio

Millaista liikenneasiaa on Nikke Hakkaraisella ja Jakke Jääkarhulla Pohjois-Savon koululaisille? Tämä selviää ensi viikolla, kun Taika-Petteri lähtee kiertueelle ensi-iltaan tulevan esityksensä kanssa.

Hauska ja lämminhenkinen esitys viihdyttää sekä muistuttaa lapsia tarkkaavaisuuden ja oman asennoitumisen merkityksestä liikenteessä.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan esitystä Kuopion, Iisalmen, Varkauden ja Leppävirran kouluille.

Aikataulu:

Ti 10.4.2018, Iisalmi
1) klo 9.00 – 9.35, Runnin koulu, Runnintie 535, Runni
2) klo 10.40 – 11.15, Kangaslammin koulu, Petter Kumpulaisentie 30, Iisalmi
3) klo 12.30 – 13.05, Hernejärven koulu Parkinlahdentie 15, Iisalmi

Ke 11.4.2018, Kuopio
1) klo 9.00 – 9.35, Riistaveden koulu, Koulutie 12, Riistavesi
2) klo 10.40 – 11.15, Kalevalan koulu, Pohjankatu 2, Kuopio
3) klo 12.30 – 13.05, Puijonsarven koulu, Keski-Kaari 44, Kuopio

To 12.4.2018, Varkaus ja Leppävirta
1) klo 9.00 – 9.35, Könönpellon koulu, Kivipurontie 8, Varkaus
2) klo 10.30 – 11.15, Sorsakosken koulu, Koskentie 810, Sorsakoski
3) klo 12.25 – 13.00, Oravikosken koulu, Oravikoski

Lasta on opastettava puhelimen käyttöön liikenteessä

Lapsi on liikenteessä usein monen uuden äärellä. Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä ja esimerkiksi lähestyvän ajoneuvon nopeutta ei ole vielä kehittynyt samalle tasolle kuin aikuisen.

Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat hankalia. Jos tähän vielä lisätään tekstaamisen tai pelin pelaamisen tuoma ylimääräinen kuorma, niin havainnointi kärsii. Puhelu, pelaaminen tai tekstaaminen vie lapsen huomion pois liikenteen seuraamiselta jopa enemmän kuin aikuisella.

”Pieni lapsi ei automaattisesti ilman aikuisen opastusta ymmärrä, ettei tienylitystilanne ole sopiva paikka vastata soittoon tai naputtaa tekstaria kaverille. On parempi pysähtyä esimerkiksi puhelun ajaksi turvalliseen paikkaan”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen liikenteessä harjoittelemalla itse ja seuraamalla, miten aikuiset toimivat. Lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa paljon vanhempien ja muiden läheisten aikuisten näyttämä esimerkki.

Liikenneturvallisuutta mieleenpainuvalla tavalla

Taika-Petteri eli Petteri Hakanen on monipuolinen estraditaiteilija Korpilahdelta: hän on taitava vatsastapuhuja, jonglööri ja beatbox-artisti. Liikenneturvallisuuden teemoina esityksessä ovat erityisesti tarkkaavaisuus, turvallinen pyöräily sekä kaveripiirin vastuu. Esitys on tarkoitettu 3-6-luokkalaisille, joiden kanssa toimimisesta Hakasella on pitkä kokemus.

Esityksien jälkeen teemoja käsitellään kouluissa vielä oppitunneilla. Tähän Jakke Jääkarhu eli yksi Hakasen hahmoista on tehnyt oman tehtävän, joka jokaisen pitää koulumatkallaan tehdä. Videotehtävä jaetaan koululuokille esityksen jälkeen.

Liikenneturvan Kuopion toimipiste on tehnyt jo vuosia yhteistyötä eri taikureiden kanssa. Esityksistä on kerätty kouluilta erinomaisia palautteita, joiden mukaan viihdyttävä lavaesitys saa lapset ja nuoret ajattelemaan myös vakavia asioita kuten omaa turvallisuuttaan ja tekemiään valintoja.

Tagit: 
lasten liikennekasvatus, liikennekasvatus, koulu