Tiedote
Autoilu
Valtakunnallinen

Laajassa, eurooppalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä selvittäneessä tutkimuksessa* suomalaiset erottuvat edukseen turvavyön suhteen. Ainoastaan kuusi prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, ettei turvavyötä ole välttämätöntä kiinnittää, kun matkustetaan auton takapenkillä. Kyselymaiden keskiarvo oli 15 %. Suomalaiskuljettajista 86 prosenttia varmistaa kysymällä, että matkustajilla on vyö kiinni kun keskiarvo oli seitsemän prosenttiyksikköä tätä vähemmän.

”Vastauksista näkyy hyvin se, että suomalaiset suhtautuvat turvavyön käyttöön automaattisena osana automatkustamista ja tietävät turvavyön merkityksen turvallisuudelle. Petrattavaa löytyy kyllä vielä – eritoten takapenkin vyön käytössä ja siitä muistuttamisessa. Takapenkillä turvavyön käyttö on tärkeää myös muiden matkustajien näkökulmasta. Onnettomuuden sattuessa ilman vyötä matkustavat takapenkkiläiset törmäävät väistämättä etumatkustajien päälle”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertoo.

Yksi taustatekijä nuorten vakavissa liikenneonnettomuuksissa on turvavyön kiinnittämättömyys. Tärkeää on huolehtia, että jokaisella on kyydissä vyöt kiinni.

”Ajatuksen voi kääntää niin, että kaverista pidetään huolta, kun varmistetaan, että tällä on vyö kiinni. Auton turvatyynyvarustelu ei ole syy jättää turvavyötä kiinnittämättä. Jotta airbagit toimisivat niin kuin ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla kunnolla kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa tappava”, Vuoristo painottaa.

Turvavyökampanja nuorten ehdoilla

Liikenneturva antoi viime vuonna kahdelle Suomen johtavalle YouTube-verkostolle tehtäväksi turvavyövideon suunnittelun ja tuottamisen. Splayn Eeddspeaksin ja Töttöröön Biisonimafian välisessä ankarassa kamppailussa paremmuuden päättivät katsojat, jotka äänestivät Biisonimafian hienoon voittoon.

”Palkinnoksi kisan voitosta lähdimme toteuttamaan Biisonimafian kanssa uutta turvavyövideota. Tämänkertainen turvavyökampanja on toteutettu erityisesti kohderyhmän ehdoilla. Tavoitteena filkassa on aktivoida nuoret ajattelemaan turvavyön merkitystä Biisonimafialle ominaisella romurallikielellä”, Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen kertoo.

Ja itse filmi? Näet Biisonimafian uusimman tuotoksen osoitteesta www.mustavyo.fi

Lisätietoja:

koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva, 020 7282 349
järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen, Liikenneturva, 020 7282 348 (kampanja)

*Trotta, M., Meesmann, U., Torfs. K., Van den Berghe, W., Shingo Usami, D., & Sgarra, V. (2016). Seat belt and child restraint systems. ESRA thematic report no. 4. ESRA project (European Survey of Road users’ safety Attitudes). Brussels, Belgium: Belgian Road Safety Institute. esranet.eu

Tagit: 
turvavyö, musta vyö. kampanjointi