Tiedote
Valtakunnallinen

Kaikki sai alkunsa arkisesta kohtaamisesta koiranulkoilutuslenkillä. Siiri Saarinen oli selittänyt heijastinliivin merkitystä pienelle pojalle ja nimittänyt sitä taikaviitaksi. Poika oli ilmoittanut äidilleen haluavansa samanlaisen, mutta äiti oli toista mieltä. Kotiin päästyään Saarinen perusti Facebookiin ryhmän ”Taikaviitta – siistii olla nolo”. Ryhmä keräsi nopeasti tuhansia tykkäyksiä ja on sittemmin toiminut erittäin aktiivisesti.

”Saarinen on rohkealla asenteella ja päättäväisyydellä tehnyt heijastinliivistä positiivisen ilmiön ja kiinnittänyt omaleimaisella tavalla huomiota pimeällä näkymiseen”, Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara perustelee palkitsemista.

Paitsi että Saarisen lanseeraama taikaviitta saa miettimään omaa ja läheisen näkyvyyttä pimeällä, kampanja haastaa myös jokaisen aikuisen ja vanhemman miettimään millaista esimerkkiä itse näyttää lapsille. Saarinen haluaakin kiinnittää huomiota siihen, että myös liikenneasenteet ja -käyttäytymismallit opitaan kotoa käsin. Jos aikuinen pitää taikaviittaa siistinä – on se siistiä myös lapsen mielestä.

Taikaviitta auttaa myös nelijalkaista kaveria näkymään

Heijastin myös hännän heiluttajalle. Kuva: Jari Saarentaus, Moottori

Myös Saarisen koirat ovat näkymisen ammattilaisia ja ulkoilevat hämärän tultua kunnolla heijastavissa varusteissa. Pykälän mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta, mutta hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on myös kävelykaverina köpöttelevän koiran tai muun karvakuonon turvana hämärän aikaan.

”Tummakarvaista tai pientä koiraa voi olla erittäin vaikea havainnoida pimeässä auton ratista tai pyörän selästä, joten karvaisenkin kaverin heijastinasia on hyvä hoitaa kuntoon. Pimeästä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään”, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen toteaa.

Heijastinvalintaa tehdessä tulisi huomioida, että heijastavaa pintaa on mahdollisimman paljon ja että koira erottuu kaikista suunnista. Heijastinliivi – tai taikaviitta - on usein varmin vaihtoehto. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin puolestaan auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomioimaan hihnan.

Tagit: 
Heijastin, taikaviitta, siistiiollanolo, tiedotuspalkinto