Tiedote
Valtakunnallinen

Maaliskuu on ollut useana vuotena yksi pahimmista kuukausista liukastumisten suhteen. Pitäviä kenkiä tarvitaan ja ajoittain on syytä käyttää liukuesteitä. Tänä vuonna talviset jalankulkukelit näyttävät jatkuvan keskimääräistä pitempään.

Lopputalvesta liukkautta aiheuttavat eri syyt kuin talvella. Jo useita päiviä on aurinko päivisin sulattanut lunta ja jäätä. Samantyyppinen sää jatkuu myös lähipäivinä. Illan tullen päivällä sulaneet vedet jäätyvät uudestaan jääksi, ja hiekoitussepeli jää uuden jään alle. Toisaalta tumma hiekka vajoaa päivällä jään sisään, eikä enää estä liukastumisia. Hiekoitussepeli myös liukuu pois liukkaalta jäältä ja kerääntyy koloihin.

Kun sää jatkuu pitkään samantyyppisenä, niin jalkakäytäviä ja muita kävelijöiden kulkuväyliä hoidetaan toisinaan liian vähän. Hiekoitusta voi joutua tekemään päivittäin. Paikalliset vaihtelut ovat hyvin suuret: sulista jalkakäytävistä erittäin liukkaisiin jalkakäytäviin. Jo pienikin lumikuuro voi myös peittää jään ja lisätä liukastumisen riskiä.

Kun on erittäin liukasta laajoilla alueilla, niin Ilmatieteen laitos antaa siitä myös varoituksen.

Liukastumisia voi myös ehkäistä ylläpitämällä omaa tasapainoansa sopivan liikunnan avulla kuten tanssien, hiihtäen ja luistelen sekä liikkumalla luonnossa esimerkiksi marjastaen. Nyt on hyvä aika aloittaa tasapainon parantaminen ensi talvea varten.

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Finanssialan Keskusliitto, Aivovammaliitto, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Maanpuolustuskoulutus, Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä,Taitavat suutarit ry, Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus ja UKK-instituutti.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Sari Hartonen, Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3444, sari.hartonen [at] fmi.fi

Ajantasaiset varoitukset jalankulkijoille: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tietoa Pysy pystyssä -kampanjasta