Tiedote
Pyöräily
Kuopio

Pyöräilyaktiivi Ari Paanalan mukaan keväisen tapahtuman tavoitteena on edistää kaupunkipyöräilyä ja samalla muistuttaa pyöräilijöitä huolehtimaan omasta turvallisuudestaan. Paanala toivoo torille satoja pyöräilijöitä ja tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne.

'Nyt jokaisen on aika kaivaa polkupyöränsä varastosta, laittaa kypärä päähän ja tulla torille! Katsotaan paljonko sinne mahtuu pyöräilijöitä!”, kannustaa yllytyshullu Paanala. Kuopiosta onkin vielä puuttunut pyöräilyn massatapahtuma, kun esimerkiksi muualla Euroopassa tapahtumiin osallistuu tuhansia ja jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kaupunkipyöräilyssä turvallisuus korostuu
'Kypärä on siinä yksi keskeinen tekijä, mutta kokonaisuutena kyse on ennakoinnista ja onnettomuuksien estämisestä. Autoilijoiden tulee huomioida pyöräilijät entistä paremmin, tässä korostuu oikea tilannenopeus. Suojatiekuri on todella olematon Kuopiossa - suojatieturvallisuuden heikkous koskettaa sekä jalankulkijoita että pyöräilijöitä', Paanala toteaa.

Ennätyslaskennan avaa klo 14.00 Hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen. Hänelle voi kertoa toiveitaan, miten turvallista pyöräilyä voidaan edistää Kuopiossa. Tapahtumaa ovat järjestämässä Facebookissa toimiva Kuopion hyötypyöräilijät ja Liikenneturva. Myös polkupyöräpoliisit pyöräilevät paikalle. Kuopion hyötypyöräilijät tarjoavat pientä ensiapua pyörän huollossa.

Poliisi ja Liikenneturva muistuttavat, että lain mukaan pyöräillessä on yleensä aina käytettävä pyöräilykypärää. Lain noudattamatta jättämisestä ei kuitenkaan rangaista. 'Laki on aina laki, ja sen takana on kiistattomat perustelut. Turvallisuuden näkökulmasta kypärä on yhtä tärkeä kuin turvavyö, ja moniko meistä kyseenalaistaa sen käytön', muistuttaa aluepäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvasta.

Samalla kun polkupyörä kaivetaan esille ja huolletaan, kannattaa myös oman ja lähipiirinsä kypärien kunto tarkistaa. Uudet kypärät ovat keveitä, värikkäitä ja ilmavia, joten niistä löytää mieleisen. Pohjois-Savossa pyöräilykypärän käyttöaste on Liikenneturvan tarkkailujen mukaan maan keskitasoa, noin joka kolmas pyöräilijä ajelee kypärä päässään.

Liikenneturva kiittää kypäräpäisiä pyöräilijöitä tarjoamalla heille janojuomaa. Mehuja on jaossa 150 pyöräilijälle. Teltalla kävijöiden kesken arvotaan myös tyylikäs pyöräilykypärä. Tapahtumassa voi kokeilla omaa törmäyspainoaan 50 km/tuntinopeudella. Jaossa on myös uusia Jalan ja pyörällä -sääntöoppaita.

Tiesitkö että...

  • Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä 73 prosentilla ja aivovammariski lähes 90 prosentilla.
  • Aikuisilla päävammat syntyvät useimmiten tiehen iskeytymisestä, lapsilla taas autoon iskeytymisestä. Päätäkin yleisemmin vammautuvat raajat, mutta niiden vammat eivät ole niin vakavia kuin päävammat.
  • Valtaosa turmista on kaatumisia, joista selvitään terveyskeskuskäynnillä. Vakavia näistä on joka kymmenes.
  • Yhteenajot ovat aina vakavia. Kaksi kolmasosaa yhteenajoista sattuu henkilöauton kanssa ja yleensä taajamissa

Lisätietoja:
Pyöräilyaktiivi Ari Paanala, Kuopion Hyötypyöräilijät puh. 0400 579 016
Aluepäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva puh. 020 728 2396