Tiedote
Pyöräily
Jyväskylä

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu erittäin huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia - myös valaistuissa taajamissa.

”Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän. Viime vuonna tehdyt seurannat kertovat, että Jyväskylässäkin on parannettavaa pyöräilijöiden valojen käytössä”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pimeyden lisäksi sade ja sumu haittaavat näkyvyyttä, ja pyörätiet voivat olla myös liukkaita sateen ja putoavien lehtien vuoksi. Kun pyöräilijä varustautuu oikein ja ottaa myös ajotavassaan huomioon kelit, pääsee syyspyöräilystä nauttimaan turvallisesti.

Syyspyöräilyn lisäksi Auton vapaapäivän tapahtumassa voi kysyä pyöräilyn säännöistä: milloin ja kuka saa pyöräillä jalkakäytävällä, kuka voi ajaa kävelykadulla tai ketä kaikkia pitää väistää, kun ajaa kärkikolmion suunnasta? Sääntövisaan osallistuneista onnekkaimmille Liikenneturva lahjoittaa pyörään huomiovalot.

Auton vapaapäivä on osa Liikkujan viikkoa. Tapahtuman teemana on: Kiitos, kun kuljet viisaasti. Tapahtuma järjestetään perjantaina 22.9. klo 10-15.

Tarkista valaisimen ja heijastinten kunto

Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono.

”Määräysten mukaan vain etuvalo on pakollinen, mutta myös takavalo on tärkeä. Pyörän valot ovat edullisia ja nykyiset led-valot myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys pimeän aikaan tiellä liikuttaessa. Myös pyöräilijään kiinnitettävät valot ovat sallittuja, esimerkiksi kypärään kiinnitettyä otsalamppua voi käyttää ajovalona”, Piippa toteaa.

Pyörän valot on asetettava niin, että vaalea valo on suunnattu eteenpäin ja punainen taaksepäin.

”Valoja katsastaessa kannattaa tarkistaa myös valaisimen suunta, ettei valo vahingossa osoita suoraan vaikkapa vastaantulevan pyöräilijän silmiin tai häikäise kävellen tai autolla liikkuvia. Kun ajovalo on asetettu näyttämään tasaista valoa vilkkumoodin sijasta, ei se häiritse muita tiellä liikkuvia ja myös pyöräilevä näkee tien paremmin”, Piippa vinkkaa.

Vinkit turvalliseen syyspyöräilyyn:

  1. Tarkista, että pyörässäsi on valot ja heijastimet kunnossa.
  2. Tarkista, että pyöräsi on ajokunnossa: vaihteet ja jarrut toimivat, renkaat ovat hyvässä kunnossa ja niissä on tarpeeksi ilmaa.
  3. Huomioi ajokeli matkaan lähtiessäsi: jos pyörätiet ovat märkiä, sateen tai irtosoran liukastamia, niin hiljennä ajonopeutta ja varaa enemmän aikaa matkantekoon.
  4. Ole tarkkana erityisesti risteyksissä, sillä hämärässä ja pimeän aikaan havaintojen teko liikenteessä on hankalampaa myös autoilijoille.
  5. Huomioi muut liikenteessä liikkuvat. Yhdistetyillä väylillä huomioi myös jalkaisin liikkuvat, erityisesti lapset ja iäkkäät kulkijat. Älä unohda suuntamerkkejä, äläkä säästele soittokelloa.