Tiedote
Oulu

Pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt. Etuvalon lisäksi valon tulee palaa myös takana.

Liikenneturvan viime vuonna tekemissä seurannoissa Oulussa etuvalo paloi kahdella pyöräilijällä kolmesta. Punainen takavalo paloi 12 prosentilla polkijoista. Lakiin punaisen valon käyttövelvoite tuli kesäkuun alussa tänä vuonna.

”Illan pyöränvalotempauksessa seurataan oululaisten valojen käyttöä. Etuvalon lisäksi kurkataan myös takavalon tilanne. Jos huomaamme puutteita, lahjoitamme ensiapuna jonkin määrän valoja”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Valojen lisäksi myös heijastimet kuntoon

Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi. Kalmakoski muistuttaa, että pyörässä on oltava pimeällä valot, vaikka pyörämatka kulkisi vain valaistulla alueella. 

"Näin pimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Vanhempien kannattaa tarkistaa myös lastensa pyörien valo- ja heijastintilanne. Moni lapsi ja nuori pyöräilee koulumatkoja hämärän ja pimeän aikaan. Valoilla ei voi korvata pyörän heijastimia eikä heijastimilla pyörän valoja", Kalmakoski muistuttaa.

Tagit: 
pyörän valot