Tiedote
Mopoilu
Vaasa

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan esityksiä 7.4.

kello 9 – 9.45 Alavuden yläkoululle,
kello 11.15 – 12 Töysän yläasteelle ja
kello 14.15 – 15 Ähtärin yhteiskoululle.

Esityksessä on pääroolissa Jouni Vepsäläinen eli taikuri Puijon Paroni. Tappomopo–esitys yhdistää estraditaiteen liikennevalistukseen. Lavalla nähdään niin ajotemppuja kuin taikanumeroita, joihin yleisölläkin on mahdollisuus osallistua. Puijon Paroni kertoo mopoilusta omien kokemustensa kautta ja herättää keskustelua muun muassa virittämisestä, päihteistä ja oikeasta kypäränkäytöstä. Myös valkoisen kyyhkyn kohtalossa on jännittämistä.

Miksi Tappomopo?

Mopoturvallisuus ei varmastikaan kohene taikatempuilla, mutta niiden avulla voimme kertoa nuorille tosiasioita mielenkiintoisella tavalla, kertoo yhteyspäällikkö Heli Lintamo Liikenneturvasta. Mopot ja moottoripyörät ovat kuljettajalleen riskialtteimmat ajoneuvot kilometriä kohti laskettuna. Tappomopo ei ole esityksen nimessä sattumalta, vaan nimi tarkoittaa nuorten käyttämässä kielessä äärimmilleen viritettyä mopoa. Liikenneturvan tekemän tutkimuksen mukaan nuorista joka kolmas on kertonut ajavansa viritetyllä mopolla. 

Hyvä tietää
• Liikenteessä mopon tai mopoauton kuljettajalla on samat velvollisuudet ja oikeudet kuin auton kuljettajalla. Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.
• Mopoillessa kypärä on pakollinen. Myös suojaavat ajovarusteet ja tukevat kengät ovat tarpeen.
• Valtaosa mopo-onnettomuuksista on mopoilijan itsensä aiheuttamia. Tyypillisiä onnettomuuksia ovat yhteenajot risteyksissä, suistumiset ja kaatumiset sekä peräänajot.

  
Nuorten henkilövahingot tieliikenteessä

Lisätietoja
yhteyspäällikkö Heli Lintamo, puh. 0207282376.