Tiedote
Pyöräily
Kouvola

Valot lisäävät pyöräilijän turvallisuutta, ja laki määrää, että myös tässä ajoneuvossa on käytettävä ajovaloa pimeän tai hämärän aikaan. Valoa edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Katuvalojen alueella pyöräilijä saattaa kokea, että näkee itse riittävän hyvin, mutta valoton pyöräilijä on autoilijalle yllätys. Ajovalon lisäksi pyöräilijän on huolehdittava, että pyörässä on riittävästi heijastimia: etu-, taka- ja poljinheijastimet sekä sivuheijastimet. Myös heijastinliivit ja vaalea tai kirkkaan värinen kypärä auttavat pyöräilijän erottumista liikenteessä.

Ennakoiva ajotapa kuuluu myös pyöräilijän käyttäytymiseen

Pyöräilijän kannattaa autoilijan tavoin harrastaa ennakoivaa ajotapaa. Yleisimmissä pyöräilijän vaaranpaikoissa – risteyksissä – vauhtia pitää hiljentää ja tarkkailla eri suunnista tulevaa liikennettä. Hiljaisella vauhdilla ajettaessa pyöräilijäkin ehtii tehdä havaintoja ja pysähtyä tarpeen vaatiessa välttyäkseen onnettomuudelta.

Pyörätien jatke on pyöräilijöille merkitty paikka tien ylittämistä varten. Jatke ei kuitenkaan ole sama asia kuin suojatie, ja pyöräilijän on pyörätieltä  ajoradalle tullessaan väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa muuta liikennettä. Autoilijan on puolestaan väistettävä, kun hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.

Vaikka pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistämisvelvollisuus on ollut voimassa jo vuodesta 1997, sääntötuntemuksessa on edelleen puutteita. Vuonna 2012 valmistuneessa tutkimuksessa vain noin 34 prosenttia vastaajista tiesi pyörätien ja ajoradan risteämiskohdan
väistämisvelvoitteen oikein.

Fillari-aamupalatapahtumassa kävijöillä on mahdollisuus perehtyä liikennesääntöihin Liikenneturvan sääntövisan avulla. Jaossa on myös Jalan ja pyörällä  –esitteitä kotiin viemiseksi.

Kouvolan kaupungin tiedote Liikkujan viikosta

Lisätiedot: yhteyspäällikkö Anna-Maija Hinkkanen,
Liikenneturvan Kouvolan toimipiste, puh. 020 728 2369
ja 040 719 5394