Tiedote
Pyöräily
Jyväskylä

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toisella pyöräilijällä on käytössä etuvalo ja noin joka kahdeksas käyttää pyörässään myös punaista takavaloa.

”Pyörän valot ovat edullisia ja nykyiset led-valot myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys pimeän aikaan tiellä liikuttaessa. Vaikka itse näkisi ajella katuvalaistuksessakin, valot auttavat muita huomaamaan usein vauhdikkaastikin etenevän pyöräilijän. Valot auttavat myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja auttavat pyöräilijää huomaamaan kävelijän heijastimen”, summaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

Ajovalojen käyttöpakko pimeällä koskee myös pyöräilijää

Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä rikesakon.

”Valkoinen tai vaaleankeltainen etuvalo polkupyörässä on pakollinen, mutta myös punainen takavalo on sallittu ja suositeltava, sillä se lisää pyöräilijän näkymistä takaa tuleville. Punaista valoa ei kuitenkaan saa laittaa polkupyörän etuvaloksi. Polkupyörässä saa käyttää myös suuntavalaisimia, tai vilkkuja, joita tulee olla parillinen määrä ja niiden tulee näyttää keltaista tai ruskeankeltaista valoa”, Piippa kertoo.

Ajovalona voi käyttää myös pyöräilijään kiinnitettävää valoa, kuten otsalamppua.

Valojen lisäksi polkupyörässä vaaditaan asianmukaisia heijastimia edessä, takana sekä sivuilla. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Lisätietoa:

Yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, puh. 0400 640 688

Vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, puh. (02) 95 448 240