Tiedote
Autoilu
Mopoilu
Kouvola

Liikennepsykologi, tohtori Mika Hatakka havainnollistaa tilaisuudessa nuorten asenteisiin vaikuttamisen keinoja sekä todellisiin tapahtumiin pohjautuvien onnettomuustarinoiden hyödyntämisestä nuorten liikennekasvatuksessa. Komisario Jarmo Junna puolestaan kertoo arjen kokemuksia Etelä-Karjalan nuorten päihde- ja liikennekäyttäytymisestä poliisin näkökulmasta.

Koulutustilaisuudessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen puhuu nuorten päihteiden käytöstä liikenteessä sekä esittelee rattijuopumuksen vastaista #rohkee -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa nuoria estämään kaverin ajaminen päihtyneenä. Alkoholi on suurin liikenteen päihdeongelmista, mutta muiden huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on kasvanut. Vuonna 2014 huumekuskien osuus oli 22 % kaikista rattijuopumuksen takia kiinnijääneistä kuljettajista.

Puhelin ja päihtymys lisäävät onnettomuusriskiä

Liikenneturva selvitti viime vuonna nuorten liikennekäyttäytymistä ja mielipiteitä päihteiden käytöstä ja liikenteestä. Alkoholin lisäksi kysyttiin nuorten kannabiksen käytöstä. Vaikka kannabis on todettu yleiseksi päihteeksi useassa tutkimuksessa, liikenteessä vain yksi tai kaksi sadasta kertoi ajaneensa jollain ajoneuvolla kannabiksen vaikutuksen alaisena. Oman käytön harvinaisuudesta huolimatta joka kymmenes nuori kertoi, että kaverit ovat ajaneet liikenteessä kannabiksen vaikutuksen alaisena

Toinen Taipalsaarella käsiteltävä teema on tarkkaamattomuus liikenteessä. Tarkkaamattomuus ei koske pelkästään nuoria, vaan se on koko kansan ongelma. Tarkkaamattomuus voi aiheutua muun muassa elektronisten laitteiden, kuten matkapuhelimen tai navigaattorin käytöstä, mutta myös muusta keskittymistä häiritsevästä tekijästä tai toiminnasta. Esimerkiksi syöminen ajon aikana tai keskustelu kanssamatkustajan kanssa voi häiritä kuljettajan tarkkaavaisuutta.

Joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori

Viimeisen kolmen vuoden aikana kuoli keskimäärin 50 ja loukkaantui 2 150 nuorta vuosittain. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä henkilöistä nuoria oli viidennes. Loukkaantuneista kolmasosa oli nuoria. 15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa, minkä vuoksi on tärkeää panostaa nuorten turvallisen liikennekäyttäytymisen edistämiseen.

Tieliikenteessä kuolleista nuorista kolme neljästä kuoli ja loukkaantuneista lähes puolet loukkaantuivat henkilöautossa. Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on yli kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Joka kymmenes tieliikenteessä menehtynyt nuori menehtyi moottoripyöräilijänä ja kolme prosenttia menehtyi mopoilijana. Loukkaantuneista nuorista joka neljäs oli mopoilija.

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, puh. 040 534 1183, tarja.korhonen [at] liikenneturva.fi

Koulutustilaisuus järjestetään maanantaina 14.3.2016 kello 8.45–12.30 Taipalsaaren kunnantalolla (Kellomäentie 1, Taipalsaari).

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan koulutusta ja haastattelemaan asiantuntijoita!

Tagit: 
rohkee, tarkkaamattomuus, nuoret, päihteet, rattijuopumus
Liitetiedostot: