Tiedote
Kävely ja pyöräily
Autoilu
Kuopio

Liikenneturvan ja poliisin heijastinpartiot torstaina 1.10.

  • Kuopio klo 7.30 Alavan kirkolla (Alavanhovintien pyörätie) ja klo 8.30 Kuopion yliopistolla (Snellmanian kohdalla pyörätie)
  • Joensuu klo 7.30 ABC Siihtala (Jokirannan puoleinen pyörätie)
  • Mikkeli klo 7.00 Graanin pyörätie (Prisman parkkipaikka- vt 5 alikulku)

Tempaus järjestetään myönteisessä ja kannustavassa hengessä, joten tällä kertaa poliisi ei sakota pimeitä pyöriä. – Valvontaa on luvassa jatkossa, joten poliisi suosittelee ottamaan muistutuksen tosissaan, sanoo ylikomisario Petri Pahkin.

Syksyn edetessä päivät ovat yhä lyhyempiä, joten suurin osa päivän työ- ja koulumatkoista ajoittuu hämärän aikaan.
-Hämärän tai pimeän aikaan on lain mukaan pyörässä tai pyöräilijän otsassa oltava valaisin, joka näyttää vaaleaa valoa eteenpäin. Jalankulkijalla on myös oltava hämärällä tai pimeällä liikuttaessa heijastin, kertoo yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Liikenneturvan tarkkailujen mukaan heijastin on yleisempi kuin pyöränvalo. Koko maassa keskimäärin runsas puolet käyttää Liikenneturvan tarkkailutietojen mukaan heijastinta, kun pyöränvalojen käyttäjät jäävät niukkaan vähemmistöön. Parhaiten turvavarusteilla ovat varautuneet työmatkapyöräilijät ja kuntoilijat.

Katvealueisiin jäävä pimeä jalankulkija ja etenkin pimeä pyörä voivat tulla eteen yllättäen. Jo 40 kilometrin tuntinopeudella auton pysäyttäminen vaatii reaktioaikoineen huonoissa olosuhteissa kymmenien metrien matkan.

Poliisi ja Liikenneturva muistuttavat erityisesti vanhempia varmistamaan, että myös perheen nuoret ottavat valot ja heijastimet käyttöön. Kannattaakin antaa nuoren itse valita omaan ajatusmaailmaan sopiva ja mieluinen tuote, esimerkiksi heijastimissa on runsas valikoima erilaisia hahmoja.
Myös autonkuljettajasta tulee jalankulkija, kun hän astuu ulos autostaan. Kaikissa ulkoiluvaatteissa on hyvä olla heijastin, ja jokaiseen autoon kannattaa varata heijastinliivi.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita osallistumaan tapahtumiin! Tule jakamaan kanssamme heijastimia ja pyöränvaloja!

Lisätietoja:

Liikenneturva
• Yhteyspäällikkö Mari Voutilainen Joensuu puh.0400 960177
• Yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, Kuopio puh. 040 8461422
• Yhteyspäällikkö Eini Karvonen Mikkeli puh.040 5358898

Itä-Suomen poliisilaitos
• ylikomisario Petri Pahkin puh.0500 708193

http://www.liikenneturva.fi/heijastansinua
Liikenneturvan valtakunnallinen tiedote 28.9.2015 - Joka toinen käyttää heijastinta
Tilastokatsaus jalankulkijoiden onnettomuuksista

Tagit: 
Heijastin, heijastinpäivä, heijastansinua