Tiedote
Autoilu
Kouvola

"Se oli kaunis päivä ja ilta oli vasta alullaan. Kaikki oli täydellistä."

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä Punainen Liitu -esitys nähdään ensimmäistä kertaa Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa keskiviikkona 11. maaliskuuta Lappeenranta-salissa.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan koskettavaa esitystä. Esitys alkaa kello 13.00. 

Toisen asteen opiskelijoille suunnattu Punainen Liitu -esitys koostuu kahdesta osasta. Tunnin kestävässä tilaisuudessa salissa vuorottelevat todelliseen nuorten onnettomuuteen pohjautuva videotarina sekä omakohtaiset kertomukset nuorten liikenneonnettomuuksista pelastuslaitoksen, ensihoitajan, poliisin ja onnettomuuteen joutuneen näkökulmasta. Erittäin tärkeä osa toimintamallia on esityksen jälkeen oppilaitoksissa pidettävä jälkikeskustelu, joka käydään opettajien johdolla pienryhmissä.

”Esityksessä nuoret näkevät vakavia seurauksia liikenteestä eri näkökulmista ja hyvin vaikuttavalla tavalla – tosielämän tarinoiden muodossa. Esityksiä järjestävien tahojen toiveena on, että esityksen nähtyään nuoret tekevät fiksuja valintoja matkoillaan liikenteessä. Toivomme nuoren myös oivaltavan, että omilla vastuullisilla valinnoilla voi oikeasti vaikuttaa omaan ja kavereiden turvallisuuteen”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

"Punainen Liitu -esityksessä kerrotaan esimerkiksi paikalle ensimmäisenä saapuvan pelastajan kokemukset liikenneonnettomuuksien seurauksista. Nuorten keskittyminen hiljaa ja hievahtamatta esitykseen on todella vaikuttavaa", toteaa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja Vesa Kultanen.

Nuoret yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa

15-24-vuotiaat ovat liikenneturvallisuustyölle erittäin tärkeä kohderyhmä, sillä nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten liikennekuolemien määrä on vähentynyt kolmanneksella ja loukkaantumisten määrä 40 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta edelleen lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Etenkin lähellä ajokortti-ikää olevat ja juuri kortin saaneet nuoret saattavat tehdä riskialttiita päätöksiä liikenteessä.

”Etenkin nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa nuorista ei kuulu riskiryhmään, vaan pyrkii käyttäytymään liikenteessä turvallisesti ja välttämään turhaa riskinottoa”, korostaa Korhonen.

Punaisen Liidun esityksissä nähtävä videomateriaali sekä traileri kuvattiin paikallisin voimin Kouvolassa kesällä 2019. Lappeenrannassa lukiolaiset ja ammattiopisto Sampon opiskelijat näkevät esityksen ensimmäisinä Etelä-Karjalassa. Imatralle on tulossa vastaava esitys 7.4.2020.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva (puh. 040 534 1183)
turvallisuuskouluttaja Vesa Kultanen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos (puh. 040 570 2712)

Katso uudistetun Punaisen liidun traileri:

Tagit: 
Punainen liitu, nuoret, nuorten liikennekasvatus, liikennekasvatus