Tiedote
Mopoilu
Turku

Vuonna 2014 mopoille sallittuja kevyen liikenteen väyliä vähennettiin Turun seudulla. Muutosten tarkoituksena oli parantaa jalan ja pyörällä kulkevien turvallisuutta eriyttämällä moottoriliikenne omalle väylälleen. Muutamia vilkkaampia teitä jäi kuitenkin muutoksen ulkopuolelle, sillä myös mopoilijoiden turvallisuus on huomioitava teillä, joilla on poikkeuksellisen paljon liikennettä tai raskasta kalustoa.

”Sallittu mopoille -lisäkilpi mahdollistaa mopolla ajamisen kevyen liikenteen väylällä, mutta se ei pakota siihen. Eli mopoilija saa itse vapaasti päättää ajaako hän ajoradalla vai kevyen liikenteen väylällä. Mopoautolla on toki ajettava aina ajoradalla muun moottoriliikenteen seassa”, Piritta Keto Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta muistuttaa.

Koulujen lähiympäristöissä oltava valppaana

Vakavia onnettomuuksia ei mopoilijoiden ja kävelijöiden välillä ole tänä vuonna toistaiseksi sattunut, mutta koettu liikenneturvallisuus on paikoin heikko erityisesti koulujen alettua. Pienet koululaiset pelästyvät helposti äänekkäitä ja nopeita kaksipyöräisiä kulkiessaan yksin kevyen liikenteen väylällä mopojen seassa. Pelästyessään pieni lapsi voi myös käyttäytyä arvaamattomasti.

”Ongelmana ovat mopojen virittämiset ja sitä kautta ajonopeudet. Palautetta tulee erityisesti koulujen läheisyydestä. Turussa ja ympäristökunnissa, missä mopoilevien nuorten osuus on suuri, tulee myös herkästi valituksia koululaisten koulumatkan sujuvuudesta. Tänä vuonna olemme saaneet valituksia mopoilijoiden liikennekäyttäytymisestä ainakin Naantalista, Mynämäestä ja Liedosta. Toki valituksia tulee myös Turun alueelta”, ylikonstaapeli Simo Savioja Lounais-Suomen poliisilaitokselta toteaa.
Liikenneturvan vuonna 2013 tekemässä nuorisotutkimuksessa selvisi, että joka kolmas mopo on viritetty. Poikien mopot ovat viritetty useammin kuin tyttöjen.

Suhtaudu mopoilijoihin maltilla

Mopo on erinomainen väline liikenteen harjoitteluun. Muiden tielläliikkujien on hyvä muistaa, että mopon ja mopoauton ohjaimista löytyy useimmiten 15-vuotias nuori, jolle ei ole kehittynyt siinä määrin liikennetaitoja ja -kokemusta kuin varttuneemmille tielläliikkujille. Ajoradalla mopoilevaan tai mopoautoilevaan on suhtauduttava joustavasti ja maltillisesti.

”Kehottaisin mopoilijoita valitsemaan kevyen liikenteen väylän aina, jos se on sallittu mopoille -merkillä mahdollistettu. Nämä merkit on jätetty muutamille pääväylillemme tarkoituksella, joten suositusta kannattaa myös noudattaa. Kevyen liikenteen väylällä on kuitenkin muistettava liikkua varovaisuusvelvoitteen mukaisesti, eli pienten lasten, kävelijöiden ja pyöräilijöiden kohdalla vauhtia on syytä hiljentää tuntuvasti ja varmistaa että nämä ovat havainneet takaa lujempaa tulevan mopon”, Tapio Heiskanen Liikenneturvasta muistuttaa.

Liikenneturva toivoo että vanhemmat kertaisivat mopoilun pelisäännöt yhdessä nuorten kanssa ja myös iäkkäämmät kortittomat mopoilijat päivittäisivät sääntötietonsa esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta löytyvän mopoilijan oppaan avulla.

Mopoilun pelisäännöt:

  • Aja pääsääntöisesti ajoradalla. Jos mopoilu on sallittu kevyen liikenteen väylällä, käytä sitä.
  • Mopon paikka on tien oikeassa reunassa, ensisijaisesti pientareella
  • Mopoautolla ei saa ajaa pientareella eikä kevyen liikenteen väylällä, vaikka mopoilu olisikin siellä lisäkilvellä luvalliseksi merkitty
  • Kun ajat kevyen liikenteen väylällä, varo pyöräilijöitä ja jalankulkijoita – huomaa eritoten lapset
  • Viritetty mopo on aina riski, vanhempana kokeile ajoittain lapsesi mopon huippunopeutta.
  • Älä päästä humalaista kaveria ajamaan, pidä porukka kasassa
  • Mene vain selvän kuskin kyytiin. Muista, että myös huumeiden käyttö lasketaan rattijuopumukseksi.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva 050 3872 890
ylikonstaapeli Simo Savioja, poliisi 040 5533 512
liikennejärjestelmäsuunnittelija Piritta Keto, V-S ELY-keskus p. 0295 022 763