Tiedote
Autoilu
Valtakunnallinen

Liikenneturva on julkaissut selvitykset autoilijoiden pelonaiheista liikenteessä vuosina 1988, 2006 ja 2012. Kyselyissä liikenteessä pelkoa aiheuttavat tekijät ovat pysyneet hyvin samankaltaisina: rattijuopot, hurjastelijat, hirvet, liian lähellä perässä ajavat, liukkaus sekä pimeä tai muu huono näkyvyys ovat pysyneet pelätyimpien kuuden kärjessä. VTT:n tuoreessa tutkimuksessa näitä liikenteen pelkoja verrattiin onnettomuustilastoihin. Lukujen valossa ulkopuoliset tekijät vaarantavat autoilijoita tai matkustajia harvemmin: suistumis- ja kohtaamisonnettomuudet kattavat enemmän kuin kaksi kolmesta autossa kuolleista.

Liikenneturvallisuuden kannalta muiden pelkäämisen sijasta tien päällä on tärkeämpää keskittyä omaan ajamiseen ja sen turvallisuuteen.

”Vaikka se kuulostaakin itsestään selvältä ohjeelta, tilastojen mukaan autoilijan on tärkeää huolehtia, että oma auto pysyy sille tarkoitetulla kaistalla”, tiivistää VTT:n tutkimusprofessori Juha Luoma.

Ajautuminen syystä tai toisesta oman kaistan ulkopuolelle on usein kohtalokasta. Vastaantulijoiden kaistalla kohtaamisonnettomuuden riski on suuri ja seuraukset merkittävät. Eritoten, jos vastaantuleva sattuu olemaan raskas ajoneuvo. Liikennejärjestelmän kehittämisen kannalta VTT:n tutkimus korostaa ajosuuntien erottelun ja keskikaiteiden tärkeyttä, eritoten vilkasliikenteisillä teillä.

Kenen kyytiin nouset?

Humalainen kuljettaja vaarantaa yleensä itsensä tai matkustajansa. Rattijuopon ohjaamaa autoa voidaankin pitää yhtenä liikenteen vaarallisimmista paikoista.

”Rattijuopon pelko on toiminut myös ennaltaehkäisyn välineenä. Asenteet ovat vahvasti rattijuopumuksen vastaisia. Esimerkiksi kynnys käräyttää rattijuoppo on pieni,” pohtii Liikenneturvan suunnittelija Leena Pöysti.

Matkustajien olisi myös syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisen kuljettajan kyytiin he nousevat. Tutkijalautakuntien mukaan 86 prosenttia autossa menehtyneistä kuoli onnettomuuden pääaiheuttajan autossa.

Tutkimus suoritettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä osana tutkimusohjelmaa Turvallinen liikenne 2025. Tutkimuksen tekivät Harri Peltola, Juha Luoma ja Riikka Rajamäki.

Tuoreimman Liikenneturvan pelkoselvityksen: Pelot, vaarat ja ärsytykset liikenteessä, tiedot kerättiin syyskuussa 2012 internetpaneeli GallupKanavalla. Tutkimukseen osallistui 1031 yli 15-vuotiasta suomalaista, joista autoilijoita oli 838. Selvityksen löydät täältä.

Lisätietoja:

VTT:n tutkimus: tutkimusprofessori Juha Luoma, Teknologian tutkimuskeskus VTT, 020 722 4533
Liikenteen pelot -selvitys: suunnittelija Leena Pöysti, Liikenneturva, 020 7282 333

Lue artikkeli VTT:n tutkimuksesta Liikenteen suunta -verkkojulkaisusta.