Tiedote
Autoilu
Kävely ja pyöräily
Valtakunnallinen

Muutama vuosi sitten Liikenneturva kysyi, mikä on suomalaisten käsitys tieliikenteen vaarallisimmasta vuodenajasta. Vain vajaa kymmenes suomalaisista veikkasi kesää, mutta todellisuudessa tieliikenneonnettomuudet lisääntyvät kesäkuukausina talveen verrattuna.

”Kesällä on paljon valoa, vähemmän liukasta eikä ainakaan niin kovin usein sada räntää, joten olosuhteet tuntuvat turvallisilta. Kesän onnettomuuksien taustalla erottuu ylinopeus, väsymys, rattijuopumus sekä kiinnittämätön turvavyö. Tai kaikkien näiden yhdistelmä. Syyt näkyvät etenkin nuorten onnettomuuksissa”, kertoo Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

Peräti kolmannes nuorten tieliikenteessä tapahtuvista kuolemantapauksista sattuu kesäliikenteessä. Viikonloput – etenkin kesälauantait – ovat tilastojen mukaan tyypillistä aikaa nuorten liikenneonnettomuuksille.

Kesällä tien päälle lähtee myös enemmän uusia tai muutoin vähän ajavia ja kokemattomia kuljettajia. Myös kaksipyöräisillä liikkuvien määrä liikenteessä kasvaa.

”Matkaa tekevät niin karavaanarit, museoautot, mopot kuin peräkärryä kiskovatkin ja joskus liikenne voi letkaantua. Kun jonossa muhivaa kiirettä maustaa palavilla hermoilla, voi soppa joskus kiehahtaa yli. Mutta jos Suomi on joskus kaunis, niin juuri nyt kesällä. Siksi voisikin kokeilla matkanteosta nauttimista tai sitten moottoritien sijaan vaihtoehtoisia reittejä”, Kinisjärvi vinkkaa.

Medianumerosta tavoitat oikeat haastateltavat

Liikenneturva on myös kesän kynnyksellä korkannut erillisen medianumeron toimittajien käyttöön. Numerossa 020 7282 320 päivystetään arkisin kello 8.15-16.00.

”Medianumerolla pyrimme parantamaan toimittajien ja median palvelua. Numerosta saat apua vaikkapa haastateltavan etsimiseen liikenneaiheiseen juttuun tai opastusta tilastotiedon äärelle. Meiltä saat myös kesällä vastaukset nopeasti erilaisiin liikenneaiheisiin”, sanoo Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara.

Liikenneturva tilastoi, tutkii ja seuraa liikenneturvallisuuden kehitystä, liikenteen ilmiöitä, lainsäädäntöä ja yleistä keskustelua Suomesta ja maailmalta. Kesäkuukausina julkaistaan myös tuloksia tuoreista kyselyistämme ja lähetämme ajankohtaisia liikennevinkkejä. Tiedotteet voi tilata näppärästi omaan sähköpostiin osoitteesta www.liikenneturva.fi/tilaa.

Tagit: 
kesäliikenne, media, nuoret, liikenneonnettomuudet