Tiedote
Autoilu
Kuopio

Lapsi tarvitsee autossa asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 senttimetriä pitkä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että suurin osa lapsista tarvitsee turvalaitetta vielä alakoulussa.

”Monesti lapsen matka päiväkotiin sujuu vanhemman kanssa auton kyydissä. Valitettavasti tuo matka ei aina ole turvallinen. Yhä edelleen on vanhempia, jotka eivät tiedä lasten kuljettamisen määräyksistä tai eivät muista syistä niitä noudata”, harmittelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta.

Turvaistuinratsioilla Liikenneturva ja poliisi haluavatkin kannustaa vanhempia huolehtimaan lapsen turvallisuudesta automatkoilla. Myös niillä arkisilla ja lyhyilläkin matkoilla tai matkustettaessa esimerkiksi isovanhempien kyydissä.

”Turvaistuimen tulee olla lapselle sopiva ja kiinnitetty autoon oikein. Jos auton etupenkki on varustettu turvatyynyin, ei ole suositeltavaa, että alle 140 cm pitkä lapsi matkustaa siinä. Turvallisin paikka lapselle on takapenkki", Taskinen luettelee.

Alle kouluikäisten lasten liikenneturvallisuus on kehittynyt koko ajan myönteiseen suuntaan. Edelleen suurin osa kohtalokkaista onnettomuuksista sattuu autossa. Neljä viidestä alle kouluikäisen lapsen liikennekuolemasta ja lähes kolme neljästä loukkaantumisesta sattuu auton matkustajana.

Ratsiat puuttuvat epäkohtiin ja muistuttavat lapsen turvallisen autokyydin tärkeydestä

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan valistushenkisiä ratsioita. Paikallisesta ratsiasta kannattaa kysyä lisätietoja suoraan poliisin ja Liikenneturvan edustajilta. Ratsioissa tarkastetaan lapsen turvaistuintilanne ja opastetaan tarvittaessa. Vanhemmat saavat lapsen kuljettamisesta autossa kertovan esitteen ja lapsille on jaossa mehua.

Lisätietoja Kuopio:

yhteyspäällikkö Tuula Taskinen p. 040 8461422 ja ylikonstaapeli Antti Mönkkönen, p. 050 456 0625

Lisätietoja Joensuu:

yhteyspäällikkö Mari Voutilainen p. 0400 960177 ja ylikonstaapeli Mika Ahvanainen, mika.ahvanainen [at] poliisi.fi

Lisätietoja Mikkeli:

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, p. 040 535 8898 ja vanhempi konstaapeli Veli Tompuri p. 050 377 0006

Tagit: 
turvaistuimet