Tiedote
Autoilu
Valtakunnallinen

Vanheneminen muuttaa ihmistä: huomiokyky heikkenee, toiminta hidastuu ja pimeällä näkeminen vaikeutuu.

– Terve iäkäs autoilija pystyy korvaamaan näitä normaaleja iän tuomia muutoksia ajamalla varman päälle ja välttämällä niitä tilanteita, joissa ajaminen rasittaa tai tuntuu vaikealta, Liikenneturvan suunnittelija Aulikki Schrey kertoo.

Turvallisen autoilun edellytys: sairaudet hoidossa ja lääkitys kohdallaan

Tilanne voi muuttua sairauden ja sen hoitoon käytettyjen lääkkeiden myötä. Kaikki sairaudet, jotka heikentävät aivo- ja aistitoimintoja tai joihin liittyy mahdollisuus menettää äkillisesti tajunta, voivat vaarantaa liikenneturvallisuuden. Iäkkäillä yleisimpiä näistä sairauksista ovat muistisairaudet, Parkinsonin tauti ja aivohalvaus sekä sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes.

Yksittäinen sairaus lääkityksineen ei vielä välttämättä heikennä ajokykyä .  Ikäihmisillä on kuitenkin monesti useita sairauksia ja niiden hoitoon monia lääkkeitä. Lääkärin tärkeä tehtävä on arvioida sairauksien, lääkkeiden ja vanhenemisen kokonaisvaikutus autoilun turvallisuuteen.

– Oman ajokunnon arviointi, ennakoiva ajotapa ja automaattivaihteinen auto auttavat iäkästä kuljettajaa liikkumaan turvallisesti. Jos terveys ei riitä turvalliseen autoiluun, on autoilusta kuitenkin luovuttava, Schrey muistuttaa .

Liikenneturva mukana Hyvä ikä -messuilla

Liikenneturva on mukana Tampereella järjestettävillä Hyvä ikä 2014 -messuilla 25.–26.9.2014. Teemanamme on: sairaudet, lääkkeet ja iäkkäiden liikenneturvallisuus.

Osastollamme vierailee THL:n oikeuslääkäri, LT Sirkka Goebeler. Pirkanmaan liikennevahinkojen tutkijalautakunnan jäsenenä toimiva Goebeler on tavattavissa molempina messupäivinä klo 12.00–14.00. Tule keskustelemaan ajoterveydestä ja liikenneturvallisuudesta!

Lisäksi esittelemme osastollamme muun muassa Ikänsä ratissa -sivustoa, ikäkuljettajan itsearviointia sekä jaamme ikäihmisten autoiluun ja muuhun liikkumiseen liittyviä oppaita ja infokortteja. Liikenneturvan löydät osastolta 122.

Lisätietoja

Aulikki Schrey, suunnittelija, Liikenneturva: 020 7282 336.

*Lue lisää: Tilastokatsaus iäkkäiden onnettomuuksista

Testaa ja arvioi miten selviydyt itse liikenteessä: www.liikenneturva.fi/kuljettajanitsearviointi. Vastaa kysymyksiin ja lue sinulle räätälöidyt ohjeet.

Tietoa iäkkäille sopivista autoista ja vinkkejä ajoneuvon valintaan: www.ikansaratissa.fi.

Hyvä Ikä -messut on valtakunnallinen tapahtuma. Kävijät ovat sekä alalla toimivia ammattilaisia että ikäihmisiä. Liikenneturva osallistuu näille joka toinen vuosi järjestettäville messuille kymmenennen kerran. Hyvä ikä -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 25.–26.9.2014. www.expomark.fi/w/messut/hyvaika/

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi