Tiedote
Autoilu
Vaasa

 

Nuoret liikkeellä liikenteessä –tapahtuma kiertää seuraavissa oppilaitoksissa:
2.4.2014 klo 8-13.50 Jami, Lappajärven toimipiste, Erkkiläntie 2.
3.4.2014 klo 8.30 - 15 Jami, Kurejoen (ja Alajärven) toimipiste, Kurejoentie 390
4.4.2014 klo 12 - 15 Lapuan lukio, Kiviristintie 10.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita oppilaitoksiin seuraamaan tapahtumia.

Oppilaitosten tapahtumapäivinä opiskelijat osallistuvat tarinan kautta nuorille tyypilliseen liikenneonnettomuuteen ja sen seurauksena syntyvien katumuksen tunteiden pohtimiseen: Miltä tuntuu kertoa vanhemmille, että on jäänyt rattijuopumuksesta kiinni? Miltä tuntuu, kun joutuu selittämään poliisille, miksi on lähtenyt humalaisen kuskin kyytiin? Miltä tuntuu, kun oma kaveri on loukkaantunut onnettomuudessa?

Pyörähtävän auton avulla nuoret saavat kokea konkreettisesti sen miltä tuntuu, kun auto pyörähtää katolleen ja miten turvavyöt tässä tilanteessa toimivat. Lisäksi voi testata törmäyspainonsa.

Liikenneturvan pääsanoma nuorille on vastuullisuus ja kaverista huolehtiminen. Tällöin pidetään porukalla huolta, että kaikki autossa käyttävät turvavyötä, kuljettaja ajaa vastuullisesti ja on päihteetön. Rattijuopumustapauksissa vahingoittuu paljon nuoria joka vuosi. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on 40 prosenttia. Tiedetään myös, että nuoret käyttävät kaikkein vähiten turvavyötä ja käyttö unohtuu erityisesti taajama-ajeluissa, jolloin turvavyön suojaavin vaikutus on suurin. Liikenneturvan viime vuonna kokoaman gallupaineiston mukaan peräti 41 prosenttia nuorista kuljettajista ajaisi, vaikka kaikki matkustajat eivät käyttäisi turvavyötä. Liikenneturva vetoaakin kuljettajiin, että he huolehtisivat paitsi kyytiläisten myös omasta turvallisuudestaan. Yksikin turvavyötön matkustaja on uhka kaikille autossa oleville, myös kuljettajalle.

Lisätietoa: Yhteyspäällikkö Heli Lintamo, puh. 0207282376.

https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/nuoret-15-24

http://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/Tilastot/tilastokatsaukset/tilastokatsaus_nuoret.pdf