Tiedote
Moottoripyöräily
Jyväskylä

Toimittajille on tarjolla ennakkonäytös turvaliivin toiminnasta keskiviikkona 29.3.2017 kello 10 Jyväskylän liikenneopettajaopistolla osoitteessa Viitaniementie 1 A. Liikenneturva järjestää ennakkonäytöksen yhdessä Jyväskylän liikenneopettajaopiston kanssa. Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon osoitteeseen tomi.rossi [at] liikenneturva.fi.

Ennakoinnilla lisää turvaa moottoripyöräilyyn

Kevään myötä lämpenevät kelit ja sulat tiet tuovat motoristit uudelleen katukuvaan. Kevät on kokeneellekin motoristille haastava ajokausi, jonka riskejä voi vähentää ennakoinnilla.

Moottoripyöräilyn turvallisuutta lisäävät ajonopeuden sovittaminen tie- ja liikenneolosuhteisiin, vuorovaikutus muun liikenteen kanssa, tarkkaavaisuuden keskittäminen käsillä olevaan ajotehtävään sekä hyvin harjoitellut pyörän hallintataidot.

Uuden ajokauden alkaessa on hyvä aika myös miettiä omaa ajokalustoa ja käytössä olevia ajovarusteita. Omaa turvallisuutta voi parantaa hyvillä turvavarusteilla.

Pään ja rintakehän suojaaminen tärkeää

Kypärä on moottoripyöräilijän tärkein turvavaruste. Kypärän tulee sopia tiiviisti päähän ja olla huolella kiinnitetty. Kypärää valittaessa ei laadusta kannata tinkiä. Niin moottoripyöräilijän kuin mopoilijankin kypärältä vaaditaan hyviä iskunsuojausominaisuuksia.

Kypärää valittaessa kannattaa esimerkiksi tarkistaa, minkälainen turvahyväksyntä kypärässä on. Messuilla Liikenneturvalta saa tietoa kypärien E-hyväksynnästä ja viimeaikaisempien vapaaehtoisten kypärätestien tuloksista.

Kypärävalmistajille vapaaehtoiset testit (esimerkiksi SHARP ja Snell) mittaavat eri asioita. Osastolla avataan testien tuloksien eroja, jotta motoristi saisi realistisen kuvan ominaisuuksista uutta kypärää hankkiessaan. Olemme jo useana vuonna katsoneet kypärää messuilta hankkivalle kypäräkohtaiset tulokset päätöksen tueksi.

Ylävartalon suojaamiseen kaatumis- tai törmäystilanteissa hyödyllisiä ovat suojapaidat sekä rinta- ja selkäpanssarit. Katumotoristeilla ei kuitenkaan välttämättä ole ollut tarpeeksi suojaavia varusteita näille kehon alueille. Sama tilanne on niskavammojen ja niiden suojaamisen kanssa. Markkinoille on kuitenkin viime aikoina tullut useita aiempaa suojaavampia rintapanssareita ja helppokäyttöisempiä niskatukia.

Liikenneturvan osastolla on tarjolla tietoa moottoripyöräkypärän valinnasta sekä esittelyssä motoristin airbag-turvaliivi. Turvaliivin toimintanäytökset järjestetään lauantaina 1.4. kello 11.00, 13.00 ja 15.00 sekä sunnuntaina kello 12.00 ja klo 14.00.

MP-näyttely pidetään Jyväskylän Hipposhallissa ja se on avoinna 1.4. kello 9-17 ja 2.4. kello 10-16.

Tagit: 
moottoripyöräily, liikenneturvallisuus, suojavarusteet