Tiedote
Pyöräily
Jyväskylä

Pyöräily on terveellinen, edullinen ja ympäristöystävällinen liikennemuoto. Lasten kyydittämiseen pyörällä löytyy erilaisia vaihtoehtoja, joista kannattaa valita omiin kuljetustarpeisiin ja mieltymyksiin sopiva versio. 

”Samat perusasiat on kuitenkin muistettava, laittaapa lapsen istumaan pyörän istuimeen, perävaunuun tai laatikkopyörän kyytiin. Tärkeää on, että lapsi on luotettavasti, tukevasti ja turvallisesti kiinni pyörän istuimessa. On hyvä varmistaa, että lapsen kädet tai jalat tai lapsen vaatteet tai istuimen valjaat eivät osu polkupyörän liikkuviin osiin. Ja kypärä laitetaan pyöräillessä sekä ajajan että matkustajan päähän”, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.

Vinkkejä turvalliseen pyöräilyyn Fillarifestareilla

Pyöräilyviikon Fillarifestarit pidetään lauantaina 4.5. klo 11-17 Jyväskylän kävelykadulla ja sunnuntaina 5.5. klo 12-17 Kauppakadun pihakadulla Kirkkopuiston kohdalla. Liikenneturvan teltalla festareilla on jaossa vinkkejä sekä lasten turvalliseen kuljettamiseen pyörällä että lasten kanssa pyöräilyyn.

”Näin keväisin pyöräilyn säännöt nousevat aina keskusteluun, ja pisteellämme voikin testata omaa sääntötuntemusta ja haastaa pyöräilyn tapahaastepyörällä omia tapojaan toimia liikenteessä. Lapset oppivat liikenneasenteet aikuisten mallista, eikä ole merkityksetöntä, millaista mallia he pyörällä liikkumisesta saavat”, Piippa kertoo.

Sujuvan ja turvallisen liikenteen perusta on yhteisten sääntöjen noudattaminen. Jos epäilee omaa sääntötietämystään, niin pyöräilyn säännöt voi myös tarvittaessa kerrata Liikenneturvan oppaasta.

Ennakoiva ajotapa erityisen tärkeä lasten kanssa fillaroidessa

Pyöräilijän ajotapa vaikuttaa niin turvallisuuteen, matkan sujuvuuteen kuin kyydissä olevan lapsen mukavuuteen.

”Tasainen kyyti tuntuu lapsestakin miellyttävältä. Lasten istuimessa oleva lapsi tuntee kuopat ja töyssyt eri tavalla kuin pyöräilijä itse. Ajonopeus kannattaa sovittaa liikennetilanteeseen, risteyksiä lähestyä varoen ja omista aikeista kertomiseen panostaa, näin voi välttää turhia äkkijarrutuksia. Soittokellon käytössä ei kannata säästellä ja myös suuntamerkin käyttöä kannattaa suosia.

Lapsen kuljettaminen voi vaikuttaa pyörän käsittelyyn, pyöräilijän tasapainoon, ohjaukseen sekä jarrutusmatkoihin. Jos vasta aloittelee lasten kuljettamista pyörällä, voi olla hyvä harjoitella pyörän käsittelyä ensin rauhallisemmassa ympäristössä, ennen vilkkaampaan liikenteeseen menoa.

”Mieti pyörän kuormauksessa myös tavaroiden kuljettamista. Jos esimerkiksi kauppaostosten kuljettamiselle on usein tarvetta, kannattaa istuinta hankittaessa selvittää myös se, saako pyörään kiinnitettyä istuimen lisäksi myös laukkuja tavaratelineelle. Ohjaustangossa roikkuva kassi vaikuttaa merkittävästi ajovakauteen. Pyörän eteen kiinnitettävä tavarakori on myös hyvä vaihtoehto kevyen kassin kuljettamiseen”, Piippa vinkkaa.

Pyörän kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti, tärkeää on, että jarrut toimivat ja renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Renkaiden oikeat ilmanpaineet vaikuttavat sekä kuljettajan että pyörän kyydissä istuvan lapsen matkustusmukavuuteen.

Vinkkejä vanhemmille polkupyörän lastenistuimen ja peräkärryn käyttöön

  1. Lue käyttöohje ja kiinnitä istuin tai peräkärry pyörään huolellisesti. Varmista kiinnitys aina ennen kuljettamista.
  2. Huolehdi lasta istuimeen laittaessa, että pyörä pysyy pystyssä.
  3. Säädä istuimen turvavyöt ja jalkatuet lapselle sopiviksi ja kiinnitä lapsi istuimeen, niin että lapsen kädet, jalat tai vaatteet eivät osu pyörän liikkuviin osiin.
  4. Laita kypärä lapselle ennen istuimeen kiinnittämistä ja käytä myös itse kypärää.
  5. Kuormaa pyörä turvallisesti myös tavaroiden osalta: selässä oleva reppu voi tuntua istuimessa istuvasta lapsesta ikävältä – suosi esimerkiksi tavarakoria tai pyörän laukkuja.