Tiedote
Kuopio

Miten selvitä eteenpäin, jos keho, mieli tai molemmat rapistuvat – usein salakavalastikin? Miten voi helpottaa omaa liikkumista? Kuinka voi arvioida omaa ajokuntoaan ja ajokykyään?

Liikenneturvan Kuopion toimipiste vie kuntien järjestämiin vanhustenviikon tilaisuuksiin trubaduuri Juuso Happosen (kuvassa) hyväntuulisen ja lämminhenkisen esityksen, jossa pureudutaan turvallisen liikkumisen ja ikääntymisen teemoihin. Juuso Happonen ja Kuninkaalliset Kulkijat -esitys nähdään ja kuullaan tällä viikolla useilla paikkakunnilla Pohjois-Savossa.

Kiertueen aikataulu:

Ti 8.10.2019

  • klo 11.00 - 11.45, Pielavesi, liikuntahalli (Museotie 3), osana klo 10-12 pidettävää vanhustenpäivän tapahtumaa
  • klo 14.00 - 14.45, Lapinlahti, Jussinpihan vanhusten päivätoiminta (Juhani Ahon tie 8)

Ke 9.10.2019

  • klo 11.00 - 11.45, Rautalampi, seurakuntatalo (Kirkkotie 3)
  • klo 13.15 - 14.00, Suonenjoki, vanhusten päiväkeskus (Sairaalapolku 5)

To 10.10.2019

  • klo 11.00 - 11.45, Kaavi, nuorisotalo (Kunnantie 4)
  • klo 15.00 - 15.45, Rautavaara, entisen alakoulun sali (torin vieressä)

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kiertueen esityksiä.

Elämää helpottavia valintoja kannattaa miettiä etukäteen

Liikenneturvan näkökulmana on tukea ikäihmisten selviytymistä liikenteessä. Jokaisella on oikeus liikkua liikenteessä iästä ja toimintakyvystä riippumatta, mutta niin, että huomioi muun liikenteen ja kaikkien tielläliikkujien turvallisuuden. Joskus se voi tarkoittaa sitä, että ajokunnosta tai ajoterveydestä johtuen ei kuljeta ajoneuvoa, vaikkapa aja omaa tuttua autoaan.

”Katsot aamulla ulos ikkunasta ja pukeudut sään mukaan. Mutta mietitkö samalla, mikä on vointisi tänään? Mikä on paras keino liikkua juuri nyt? Joskus oman auton voi jättää kotiin ja käyttää joukkoliikennettä, toisinaan voi pyytää läheistä tai kaveria tarjoamaan kyydin”, pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

”Väistämättä myös kortista luopuminen tulee eteen useimmalle, mutta ei liikkumisen tarvitse siihen loppua. Elämää helpottavia valintoja kannattaa miettiä etukäteen”, Taskinen kannustaa.

Terve ikäihminen ei ole riski liikenteessä

Tieliikenteessä menehtyneistä joka kolmas ja poliisin tietoon tulleista loukkaantuneista joka seitsemäs on yli 65-vuotias. Suurin osa vakavista onnettomuuksista tapahtuu autossa, koska ikääntyvä keho vammautuu helpommin ja vammat paranevat hitaammin.

Vanheneminen muuttaa ihmistä hitaasti ja yksilöllisesti, ja monia puutteita voi korvata ennakoinnilla ja elämänkokemuksella. Oman voinnin arviointi, sairaudet ja niiden lääkitysten vaikutukset on otettava huomioon.

Yli 65-vuotiaiden ajokorttien määrä on jatkuvassa kasvussa, ja ikäihmiset ovat aiempaa terveempiä sekä itsenäisempiä. Terve ja hyväkuntoinen ikäihminen ei ole riski liikenteessä, Liikenneturva muistuttaa.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva (puh. 040 846 1422)
trubaduuri Juuso Happonen (puh. 040 508 5845)

Tagit: 
Iäkkäät