Tiedote
Joensuu

Kävelijän turvallisuuden kannalta 10 km/h nopeusero on käänteentekevä. Siinä kohdassa, missä 30 km/h nopeudella ajanut kuljettaja on sekunnin reaktioajan jälkeen jarruttamalla saanut ajoneuvonsa pysähdyksiin, on 40 km/h ajaneella kuljettajalla nopeutta vielä reilusti yli kolmekymppiä.

Kolmenkympin nopeusrajoitus onkin perusteltua taajamien keskusta-alueilla ja asuntokaduilla, joissa on runsaasti kävelijöitä ja suojateitä.

”Alhaisemmat nopeudet keskusta-alueilla vähentävät onnettomuuksia ja lieventävät niiden seurauksia. Tietysti tämä edellyttää, että nopeusrajoituksia noudatetaan”, tiivistää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen Joensuusta.

Kolmenkympin rajoituksella tavoitteena onnettomuuksien vähentäminen

Vuonna 2017 Joensuussa sattui 22 jalankulkijan ja pyöräilijän loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta ja kaksi kuolemaan johtanutta. Viimeisen viiden vuoden aikana Joensuun keskusta-alueella on tapahtunut yli sata kävelijän tai pyöräilijän henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta.

”Joensuun keskusta-alueelle, myös asuntokaduille, tuli 30:n aluenopeusrajoitus vuonna 2015. Tästä on tullut runsaasti palautetta, myös positiivista. Alemmat ajonopeudet tuovat jalankulkijoille ja pyöräilijöille selkeää helpotusta katujen ja ajoväylien ylitykseen. Myös autoilijat ehtivät tehdä havaintoja ja reagoida muuttuviin liikennetilanteisiin paremmin”, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö ja Joensuun liikenneturvallisuusryhmän puheenjohtaja Markus Viitaniemi.

”Kunnissa on tapahtunut hienoa työtä sen eteen, että he ovat oma-aloitteisesti siirtyneet alempiin nopeusrajoituksiin alueilla, joissa kävellään ja pyöräillään paljon. Joensuu on yksi esimerkki, mutta valtakunnallisesti voisi kehua myös esimerkiksi Iisalmea”, Voutilainen täydentää.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja Liikenneturva tiiviseen yhteistyöhön

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja Liikenneturva tiivistävät yhteistyötä. Liikenneturvan Joensuun toimipiste muutti vuodenvaihteessa Joensuun paloasemalle. Yhteiset toimitilat lisäävät luontevasti liikenneturvallisuuden eteen tehtävää yhteistyötä.  Kyseessä on merkittävä kumppanuus jopa valtakunnan tasolla. Yksi esimerkki yhteistyöstä on nopeuden merkitystä pysähtymismatkalle havainnollistava video. Katso se alta:

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Mari Voutilainen, Liikenneturva (puh. 0400 960 177)
valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos (puh. 013 330 9161)

Tagit: 
ajonopeus