Tiedote
Jalankulku
Jyväskylä

Toista kertaa vietettävän valtakunnallisen heijastinpäivän kautta Liikenneturva kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkauden - viimeistään nyt. Heijastinpäivänä Liikenneturva järjestää tapahtumia eri puolilla Suomea. Jyväskylän tapahtuma järjestetään Kansalaistoiminnankeskus Matarassa (Matarankatu 6) keskiviikkona 1.10. klo 9-14. Liikenneturvan Heijastinstudiossa kävijät voivat testata omat heijastimensa, hakea itselleen uuden loistavan heijastimen tai kuvauttaa omat heijastinterveisensä Somessa jaettavaksi.

”Heijastin on pimeän ajan henkivakuutus, joka saa käyttäjänsä näyttämään loistavalta”,
muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Leena Piippa.

Näkyminen suojaa pimeällä kulkevaa

Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamien seurannat kertovat, että taajama-alueella heijastin on käytössä joka toisella kävelijällä. Heijastimen käyttö on pysynyt samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna.*

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Vuonna 2012 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 16 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta. Heistä puolet ei käyttänyt heijastinta. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa sattui 45 % jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille.

Heijastimesta saa parhaimman hyödyn irti, kun sen kiinnittää oikein:

  • Anna sen heilua. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan.
     
  • Roikota ranteesta. Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.
     
  • Mitä enemmän, sen parempi. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

Lisätietoa:

Aluepäällikkö Leena Piippa, puh. 0400 640 688

Lisätietoa heijastimesta, heijastinpäivästä sekä päivän tapahtumista eri puolella Suomea löydät osoitteesta: www.liikenneturva.fi/heijastinpaiva

*Heijastimen käyttöastetta on pimeän ja hämärän aikaan tarkkailtu Liikenneturvan toimesta jo vuodesta 1993. Vuonna 2013 heijastinta käytti taajama-alueella 51 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kuin vuonna 2012.

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.