Tiedote
Jalankulku
Kävely ja pyöräily
Jyväskylä

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Käyttö ja pesu kuitenkin kuluttavat ja naarmuttavat heijastimia heikentäen niiden tehoa. Jos heijastimesi osoittautuu huonoksi, sinulla on mahdollisuus saada uusi toimiva heijastin tilalle.

Jos sinulle on kertynyt kaappeihin ylimääräisiä heijastimia, voit lahjoittaa ne eteenpäin jaettavaksi.

"Etenkin näin syksyisin meiltä usein kysytään heijastimia, mutta resurssimme eivät riitä kaikkiin lahjoituksiin. Jos ihmisillä on ylimääräisiä heijastimia kotonaan ja he haluaisivat luopua niistä, otamme heijastimet mielihyvin vastaan. Testaamme lahjoitetut heijastimet ja jaamme toimivat heijastimet edelleen käyttöön",  Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kertoo tapahtumasta.

Heijastin on halpa henkivakuutus

Valtakunnallisella heijastinpäivällä 1.10. Liikenneturva kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkauden – viimeistään nyt. Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Pimeällä liikkuu siis vielä paljon näkymättömiä jalankulkijoita.

Näin syksyn tullen ja iltojen pimetessä omat heijastinvarastot kannattaa käydä läpi, heittää huonokuntoiset pois ja hankkia uudet heijastimet tilalle.

Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan, sillä unohtaminen on inhimillistä.

"Oikea-aikainen muistutus, pikku tuuppaus kohti oikeaa valintaa on tärkeä osa liikenneturvallisuustyötä. Heijastin on halpa henkivakuutus", Piippa muistuttaa.

Heijastimen oikea paikka aikuisella on polven korkeudella eli kohdassa, johon autojen ajovalot osuvat. Pienellä lapsella esimerkiksi heijastinliivi on hyvä.

"Nykyään on saatavilla todella hienoja heijastimia, joita voi kiinnittää esimerkiksi takinhelmaan", Piippa vinkkaa.

Tempauksen järjestävät yhteistyössä Liikenneturva ja Jyväskylän kestävä kehitys Japa ry.

Liikenneturva kampanjoi myös valtakunnallisesti heijastimen käytön puolesta viikoilla 39-40 teemalla #heijastansinua.

Tagit: 
Heijastin, heijastinpäivä