Tiedote
Jalankulku
Turku

Toista kertaa vietettävän valtakunnallisen heijastinpäivän kautta Liikenneturva kannustaa ihmisiä avaamaan heijastinkauden - viimeistään nyt. Heijastinpäivänä Liikenneturva järjestää tapahtumia eri puolilla Suomea. Turussa Liikenneturva, Ely-Keskus ja Bovallius-ammattiopiston opiskelijat järjestävät heijastinpartion ja jakavat näkymättömille jalankulkijoille ja pyöräilijöille heijastimia keskustan alueella keskiviikkona 1.10 klo 9.00-11.00. Reippaat myynnin ja asiakaspalvelualan opiskelijat tunnistat keltaisista Liikenneturvan huomioliiveistä.

”Älä turhaan säikähdä lähestyvää nuorta opiskelijaa. Jos sinulla ei ole heijastinta, opiskelijat antavat sellaisen matkaasi veloituksetta. He eivät myy mitään, vaan tekevät työtään puhtaasti liikenneturvallisuuden edistämiseksi”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Kävelykadulla kaikkien on myös mahdollisuus tulla kokeilemaan oman heijastimen heijastustehoa Liikenneturvan heijastintesterillä. Tulokset voivat olla yllättäviä, koska heijastin on usein menettänyt tehoaan jo muutamassa vuodessa hankautumien tai auringonpaisteen voimasta. Kuluneen heijastimen tilalle saa testipisteellä uuden Liikenneturvan 75v-juhlaheijastimen.

Näkyminen suojaa pimeällä kulkevaa

Jalankulkijaheijastin on varsinaissuomalainen keksintö 40-50-luvun taitteesta. Heijastimien tuotanto- ja heijastustekniikka on kehittynyt viime vuosina valtavasti ja alan huippuosaaminen löytyy edelleen Suomesta.

”Heijastimet tahtovat syksyisin unohtua laatikoiden pohjalle, kun pimeys yllättää työmatkaliikkujat ja koululaiset. Heijastimen hyödyllisyydestä on siksi hyvä muistuttaa näin vuoden hämärimpänä aikana”, toteaa liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Vuonna 2012 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 16 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta. Heistä puolet ei käyttänyt heijastinta. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa sattui 45 % jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille.

Heijastimesta saa parhaimman hyödyn irti, kun sen kiinnittää oikein:

  • Anna sen heilua. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan.
     
  • Roikota ranteesta. Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.
     
  • Parempi överit kuin vajarit. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.
     
  • Ole moniulotteinen. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lisätietoa

yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva, p. 020 7282 362

liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang, Ely-keskus, p. 0400 824 207

ammatillinen erityisopettaja Nina Tamminen, Bovallius Ammattiopisto, p. 040 900 0059

Lisätietoa heijastimesta, heijastinpäivästä sekä päivän tapahtumista eri puolella Suomea löydät osoitteesta: www.liikenneturva.fi/heijastinpaiva

*Heijastimen käyttöastetta on pimeän ja hämärän aikaan tarkkailtu Liikenneturvan toimesta jo vuodesta 1993. Vuonna 2013 heijastinta käytti taajama-alueella 51 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kuin vuonna 2012.

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.