Tiedote
Jalankulku
Jyväskylä

Heijastimien ahkeraa käyttöä toivoo varmasti jokainen autoilija, joka on syksyn hämärässä sadekelissä yrittänyt tiirailla, näkyykö lähestyvällä suojatiellä jalankulkijaa. Ensi viikolla vietettävän Liikkujan viikon kunniaksi on hyvä aika kaivella heijastimet esiin ja kiinnittää ne ulkovaatteisiin ja reppuihin omaksi turvaksi sekä muiden ihailtavaksi. Heijastinkausi liikenteessä on alkamassa ja siihen kannattaa varautua.

Käytä tai kierrätä – kaappiin jäävä heijastin on tuhlausta

Valtaosa liikenteessä liikkujista kulkee jossain vaiheessa myös kävellen, ja siksi on tärkeää varmistaa oma näkyminen riittävin heijastimin – ja tässä varustelussa enemmän on parempi. Liikenneturvan kyselyn mukaan tavallisin syy heijastimen käyttämättömyyteen on unohdus.

Siksi oikea-aikainen muistutus ja pikku tuuppaus kohti oikeaa valintaa on tärkeä osa liikenneturvallisuustyötä. Liikenneturva, JAPA ry, Jyväskylän kaupunki sekä Jyväskylän seudun joukkoliikenne haluavat Liikkujan viikon heijastintempauksella muistuttaa jalankulkijoita liikenteessä näkymisen tärkeydestä.

”Jos kotiin on kertynyt heijastimia yli oman tarpeen, niin ylimääräiset voi kierrättää hyötykäyttöön muille kävelijöille”, muistuttaa JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman.

Heijastintempauksen kierrätyspisteet aukeavat maanantaina 16.9. klo 9 Kinakujan sillalle ja klo 10 Ylistön sillalle Jyväskylässä. Kierrätyspisteille voi tuoda tai sieltä voi ottaa mukaansa heijastimen.

Liikenneturvan, JAPA ry:n ja Jyväskylän seudun joukkoliikenteen lahjoittamia heijastimia täydentyy pisteille aina syyskuun lopulle Valon kaupunki -tapahtumaan saakka. Omat heijastinvinkit ja kävelyaiheiset kuvat voi jakaa Instagramissa tunnisteella #kivakävely. Kävelyaiheisia kuvia jakamalla voi 22.9. saakka osallistua JAPA ry:n, Jyväskylän kaupungin ja Liikenneturvan yhteiseen Liikkujan viikon kisaan ja voittaa itselleen viisaan liikkumisen tuotepalkinnon.

Heijastin on kävelijän turvavaruste

Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Kovin kuluneen näköisiä tai naarmuuntuneita heijastimia ei enää kannata käyttää tai kierrättää.

"Heijastimet kuluvat käytössä ja voivat siten menettää heijastavuuttaan. Jos heijastin on kovin naarmuuntunut tai se ei loista kirkkaasti lampun valossa, niin sen oikea paikka on sekajätteessä. Heijastimen toimivuuden voi tarkistaa esimerkiksi taskulampputestin avulla”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Myytävien heijastimien tulee täyttää EN 13356-standardin vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä.

Liikenneturvan seurantojen mukaan vain noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta. Vuoden 2017 marraskuussa Jyväskylän seudulla tehdyissä tarkkailuissa heijastinta hämärän tai pimeän aikaan käytti 56 prosenttia jalankulkijoista.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva (puh. 0400 640 688)

koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry (puh. 0400 361 365)

Tagit: 
Heijastin