Tiedote
Autoilu
Jalankulku
Kävely ja pyöräily
Valtakunnallinen

Valtaosa autoilijoista kertoi kokeneensa hankaluuksia jalankulkijoiden havaitsemisessa viimeisten viikkojen aikana. Tilanteita joissa jalankulkijaa on vaikea havaita, sattui autoilijoista 38 % mukaan usein ja joka toisen vastaajan (50%) mukaan vähintäänkin joskus. Tilanteita sattuu paljon, vaikka jo kuusi kymmenestä suomalaisesta käyttää heijastinta taajama-alueella.

”Pimeys, lumi ja räntäsade sekä taajamien lumikinokset heikentävät näkyvyyttä ja tämä voi johtaa vaaratilanteisiin. Jotta autoilija ehtii havaita kävelijät ja pyöräilijät, on taajamassa ajettava varovasti ja nopeusrajoitusten mukaan”, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Kyselyyn vastanneista joka neljäs kertoi myös usein kokeneensa hankaluuksia havaita pyöräilijöitä. Vain noin joka toisessa pyörässä oli toimivat valot vuonna 2011 tehdyssä Liikenneturvan tarkkailussa.

Tiedot selviävät Liikenneturvan TNS Gallupin kautta joulukuussa 2012 keräämistä haastattelutiedoista, johon vastasi 1218 autoilevaa suomalaista.

Moni arvioi liukkaan ajokelin väärin

Talviliikenteen riskit ovat suurimmillaan kun lämpötila laskee nollan tienoille. Kuljettajat tunnistavat tienpinnan liukkauden huonosti ja jarrutusmatkat ovat pitkiä.

Tutkimuksissa on havaittu, että joka kolmas autoilija kuitenkin pitää liukasta tietä pitävänä. Ajonopeudet eivät välttämättä laske huonossakaan kelissä. Tiehallinnon tutkiessa nopeuden ja sään yhteyttä vuonna 2008 havaittiin, että vaikka liikennesääennuste oli huono, autoilijat ajoivat vain 4 km/h hiljempaa.

Lisätietoa:

koulutusohjaaja Toni Vuoristo p. 020 7282 349
tiedottaja Pasi Anteroinen 020 7282 348

Lataa infografiikka: Pidä turvaväli

Kuljettajien käsityksiä kelistä ja kelitiedotuksesta – tienvarsihaastattelu talvikelissä
Tiehallinnon selvityksiä 16/2008