Tiedote
Jalankulku
Vaasa

Heijastinpartio liikkuu Lapualla 1.10. kello 15-16 K -supermarketin alueella ja kello 16-17 ABC:n S-marketin läheisyydessä.

Lapua näkyy

”Lapuan kaupunki kannustaa jalankulkijoita näkymään liikenteessä käyttämällä aina heijastinta. Turvallisuus on meille tärkeää, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lapualla kaupungin eri hallintokunnat tuovat heijastinasiaa esiin omassa arjessaan kampanjoimalla heijastimen käytön puolesta, tuomalla heijastimia töihin ja puhumalla näkymisen tärkeydestä asiakkaille” kertoo vs. tiemestari ja liikenneturvallisuustyöryhmän sihteeri Marja Sipilä Lapuan kaupungista.

Näkyminen suojaa pimeällä kulkevaa

”Kävelijät yliarvioivat helposti oman näkyvyytensä. Monet uskovat olevansa autoilijan näkyvissä, kun he ovat itse havainneet auton valot. Näkyvyyttä voi haitata hämärän ja pimeän lisäksi myös sade ja sumu. Auton valojen ja tuulilasin likaantuminen huonontaa näkemistä entisestään”, kertoo yhteyspäällikkö Heli Lintamo Liikenneturvasta. ”Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan kävelijän vasta noin 45 metrin päästä. Kun kävelijällä on heijastin, hän erottuu jo noin 150 metrin etäisyydeltä, hän lisää. Heijastimet eivät myöskään ole ikuisia. Vuosikausia laatikon pohjalla pyörinyt heijastin on voinut naarmuuntua eikä enää heijasta riittävästi. Lasten ulkoiluhaalaria on taas pesty niin monta kertaa, niin että heijastavien tereiden teho on heikentynyt. Nyt onkin aika tehdä näkymisen syyshuolto.

Perinteinen riippuva heijastin pitäisi sijoittaa noin puolen metrin korkeudelle maasta, jotta autoilija näkisi sen riittävän ajoissa. Heijastimen pitäisi näkyä joka suunnasta, olipa kävelijä ylittämässä katua tai kävelemässä tien reunaan pitkin. Jalkoihin ja käsiin sekä riippumaan kiinnitetyt heijastimet näkyvät hyvin, koska ne heiluvat. 

Ennen ja nyt

Jo syksyllä 1964 Liikenneturva kampanjoi Näe ja näy pimeässä! – teemalla. Ajoneuvojen kuljettajia kehotettiin suuntaamaan valot oikein. Jalankulkijoille annettiin kehotus Hei, heijastin heilumaan! Vuoden 1964 aikana liikenteessä kuoli 300 jalankulkijaa, joista lähes puolet pimeällä (43%). Vuonna 2012 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 16 pimeällä tai hämärällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemantapausta. Heistä puolet ei käyttänyt heijastinta. Jalankulkijoiden turvallisuus on ilman muuta parantunut valtavasti 50 vuoden aikana. Jalankulkijoilla on kuitenkin parantamisen varaa edelleen, sillä heijastimen käyttö unohtuu aivan liian usein. Vain puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta taajama-alueella.

Kiinnittämällä heijastimen näytät loistavalta, toteavat Lintamo ja Sipilä.

Jalankulkijan näkyminen pimeällä –animaatio

Lisätietoa heijastimesta, heijastinpäivästä sekä päivän tapahtumista eri puolella Suomea löydät osoitteesta: www.liikenneturva.fi/heijastinpaiva

Lisätietoa:

Yhteyspäällikkö Heli Lintamo, Liikenneturva, puhelin 0207282376
Vs. tiemestari Marja Sipilä, Lapuan kaupunki, puhelin 06 438 4617

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Lapualla on tehty säännöllistä liikenneturvallisuustyötä jo 20 vuoden ajan. Esimerkillisen kaupungin liikenneturvallisuustyötä leimaa jatkuvuus ja tavoitteellisuus sekä kaupunkilaisten koko eliniän kattava liikennekasvatus.