Tiedote
Kävely ja pyöräily
Kuopio

Näkymistempauksissa kuntien liikenneturvallisuusryhmä sopii tempauksen järjestämisestä ja kiinnittää heijastimia ja pyöränvaloja niille, joilta ne puuttuvat.

Näkymistempauksia pidetään Pohjois-Savossa pääosin kuntakeskuksissa:

  • Pielavesi ti 20.10.
  • Rautalampi to 22.10. klo 7.30
  • Kaavi ke 28.10. klo 7.30
  • Leppävirta pe 23.10 klo 7.30
  • Lapinlahti ke 4.11. klo 7.30
  • Juankoski pe 6.11. klo 7.00
  • Rautavaara ja Tervo, ajankohta ei tiedossa

Etelä-Savossa aamuliikenteessä ollaan Sulkavalla maanantaina 2.11. klo 8, ja päivä jatkuu heijastinpäivän merkeissä kirjastolla. Joroisissa tapahtumapaikkoina ovat kunnan nuorisotilat, joissa tempaistaan kirkonkylällä ma 2.11. klo 13 alkaen ja Kuvansissa ti 3.11. klo 14 alkaen.

Tempausten takana ovat kuntien ja Liikenneturvan lisäksi Pohjois-Savon Ely-keskus ja paikallisia toimijoita. Ajatuksena on tehdä näkymisestä ja näkemisestä yhteinen asia. Jokainen voi liittyä joukkoon ja tehdä pienen hyvän teon: laita heijastin tai pyöränvalo sellaiselle, jolla sitä ei ole.

Tällä kertaa esiin halutaan nostaa suojatieturvallisuutta, sillä suojateillä nimenomaan talviaika on erityistä riskiaikaa. Ryhmät jalkautuvat paikkakuntansa suojateiden läheisyyteen, ja esiin nostetaan etenkin vaarallisempia risteyksiä.

Suojatieonnettomuuksien tyypillisin uhri on iäkäs, sillä lähes kolme neljästä suojatiellä menehtyneestä on yli 65-vuotiaita. Loukkaantuneissa ikäjakauma on tasaisempi.

Hyvä heijastin antaa reaktioaikaa

Autoilijan kannalta heijastin ja pyöränvalo antavat aikaa reagoida. Hyvällä heijastimella varustetun jalankulkijan erottaa kaukovaloilla ajava autoilija jo 300 metrin päästä, kun ilman heijastinta vasta noin 100 metrin päästä.  Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin näkyy jo 150 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissa sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Myös valojen ja tuulilasin likaantuminen vaikeuttavat näkemistä. Pimeällä myös katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia.

Lisätietoja:
Tuula Taskinen yhteyspäällikkö Pohjois-Savossa puh. 040 8461422
Eini Karvonen yhteyspäällikkö Etelä-Savossa puh. 040 5358898

Tagit: 
Heijastin, jalankulkija, pyöräilijä, pyörän valot