Tiedote
Pyöräily
Jyväskylä

Liikenneturva on mukana Jyväskylän seudun Pyöräilyviikolla antamassa ennakoivan ajamisen vinkkejä pyöräilijöille. Pyöräilyviikkoa vietetään 10–18.5.2013 teemalla ”Seniorit satulaan”. Koko pyöräilyviikon ohjelma löytyy www.pyorailyviikko.fi

Ennakoivan ajamisen vinkkejä pyöräilijälle:

Turvallinen pyöräily vaatii hyvän pyörän ja oikeat varusteet. Hyvä pyörä on käyttäjälleen sopivan kokoinen eli se mahdollistaa mukavan ajoasennon ja kunnollisen pyörän hallinnan. Tärkeimmät turvavarusteet ovat useimmissa pyörissä vakiovarusteena: tehokkaat jarrut, heijastimet, soittokello, valot. Kunnon kypärään kannattaa satsata, suurin osa pyöräilijän vakavista vammoista johtuu päähän osuneesta iskusta. Kypärä on myös kiinnitettävä huolellisesti, ettei se onnettomuuden sattuessa lähde irti.

Reitin valinnalla voi lisätä oman pyöräilyn turvallisuutta ja mukavuutta. Pidempi reitti voi joskus olla nopeampi. Tien ylityksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä risteykset ovat usein pyöräilijöiden vaaranpaikkoja.

Ajonopeus ja välimatka muihin kannattaa sovittaa liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Kevyen liikenteen väylillä on usein monen ikäisiä ja erilaisilla valmiuksilla olevia kulkijoita. Päiväkotien ja koulujen lähistöllä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lasten valmiudet liikkua liikenteessä ovat vasta kehittymässä.

Liikenteen tarkkailu vaatii keskittymistä. Musiikin kuuntelu kuulokkeilla tai kännykkään puhuminen voivat viedä pyöräilijän tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.

Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden tienkäyttäjien kanssa. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi suuntamerkkiä näyttämällä parantaa kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.

Liikenneturva opastaa pyöräilijöitä seuraavissa Pyöräilyviikon tapahtumissa:

Lauantaina 10.5.
klo 10.30–17 Valtakunnallisena Pyöräilypäivänä Liikenneturva on mukana Pyöräilymessuilla Jyväskylän kävelykadulla. Liikenneturvan teltassa voi pohtia, miten ennakoinnilla voi parantaa oman pyöräilyn turvallisuutta. Esillä on myös erilaisia kypärämalleja ja jaossa on Liikenneturvan Jalan ja Pyörällä -opas pyöräilysääntöjen kertaamiseen.

Tiistaina 13.5. 
klo 7 - 10 Pyörällä töihin -tapahtumassa Jyväskylän satamassa Suometar-laivassa on tarjolla Jyväskylän Pyöräilyseuran ja yhteistyökumppaneiden järjestämä aamupala töihin pyöräileville. Liikenneturva palkitsee kypärän käyttäjiä makealla välipalalla.

Keskiviikkona 14.5. 
klo 7 - 9 Aja oikein Jyväskylässä – tapahtumassa Liikenneturva ja poliisi opastavat pyöräilijöitä Kauppakadulla. Erityishuomiota kiinnitetään pyöräilijän paikkaan liikenteessä ja jalkakäytävällä ajamisen ongelmaan. Kypärän käyttäjille on luvassa yllätyksiä.

Keskiviikkona 14.5. 
klo 10–14 järjestetään Koululaisten Pyöräilytapahtuma Janakan koulun kentällä Vaajakoskella. Tapahtumassa koulun 3.–4.-luokkalaiset opiskelevat liikennesääntöjä poliisin opastamalla pyörälenkillä ja testaavat pyörän käsittelytaitojaan ajotaitoradalla Autoliiton Tikkakosken osaston opastuksella. Liikenneturva katsastaa oppilaiden pyöräkypärien kunnon ja kiinnityksen ja opastaa arkipyöräilyn perustaitoharjoituksia. Jyväskylän pyöräilyseura katsastaa ja huoltaa oppilaiden polkupyöriä.

Lisätietoa:

Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, puh. 0400 640 688
Koulutusohjaaja Tomi Rossi, Liikenneturva, puh. 040 762 7991

Lisätietoa turvallisesta pyöräilystä: www.liikenneturva.fi/liikenteessa/pyorailijat

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.