Tiedote
Kouvola

Koulutuksen ensimmäinen osa on tiistaina 8.10.2019 kello 12-16 ja toinen seuraavan viikon tiistaina 15.10. Kotkan kaupungintalolla. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan koulutusta.

Puntarissa omat vahvuudet ja heikkoudet kuljettajana

Kotkan EAK 65+ -koulutukseen oli ennakkoilmoittautuminen, ja osallistujat tekevät ennen ensimmäistä kokoontumista ennakkotehtävän. Ikääntyneet ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, ja vastausten pohjalta koulutuksen sisältö räätälöidään juuri tälle joukolle sopivaksi. Osallistujilta kysytään ennakkotehtävässä sekä omia vahvuuksia että heikkouksia kuljettajana. Yleisimmin esiintyvistä heikkouksista muodostetaan muutama keskeinen teema koulutukselle.

"Tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella ennakkotehtävien pohjalta on muodostunut yllättäviäkin teemoja. Aiemmin testatuilla kursseilla on keskusteltu esimerkiksi liiallisen nopeuden aiheuttamista riskeistä liikenteessä. Tätä ei usein yleisessä keskustelussa mielletä ikäkuljettajan heikkoudeksi", kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Koulutukseen sisältyy paljon yhteistä keskustelua sekä ratkaisujen pohtimista erilaisten onnettomuusriskien vähentämiseksi. Lisäksi osallistujat saavat tietoa ja vinkkejä kouluttajalta. Keinoja riskien vähentämiseksi löytyy usein myös osallistujien ilmoittamista vahvuuksista ja kokemuksista kuljettajana.

Risteys on usein riskipaikka ikääntyneelle

Ikäihmisille eli yli 64-vuotiaille sattuu Kymenlaaksossa suunnilleen saman verran liikenneonnettomuuksia kuin muuallakin maassa keskimäärin. Kymenlaaksossa ikäihmisille sattuu henkilövahinkoja eniten risteyskolareissa.

Kaakkois-Suomessa on pitkät välimatkat, eikä syrjäseudulta ole välttämättä juurikaan joukkoliikennettä. Usein omalla autolla liikkuminen onkin ainoa mahdollisuus liikkumiseen. Kuten esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa, myös Kaakon seudulla väestö ikääntyy.

Oman ajokyvyn ja -taidon ylläpitäminen onnistuu parhaiten säännöllisesti ajamalla. EAK 65+ -koulutuksessa huomioidaan myös ikääntymisen vaikutukset autolla ajamiseen.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva (puh. 040 534 1183)
kouluttaja Veijo Suomela, Liikenneturva (puh. 050 566 2452)

Tagit: 
Iäkkäät