Tiedote
Kävely ja pyöräily
Jyväskylä

Tempauksessa varustetaan vastaantulevat valottomat pyöräilijät valolla ja ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat heijastimella. Asianmukaisesti varustautuneille on luvassa kehuja ja kannustusta - ja heitä myös palkitaan pienellä makealla paikallisherkulla.

Valaisinta tarvitaan myös pyörätiellä

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle sekä auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

"Viime vuoden marraskuussa Jyväskylässä tehdyssä seurannassa vain puolella pyöräilijöistä oli valot. Heijastin puolestaan löytyi 45 prosentilla kulkijoista. Tässä on paljon vielä parannettavaa ja tsemppaamisen paikka meille pyöräilijöille ja jalankulkijoille", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kannustaa.

Pyörän valot ovat edullisia ja nykyiset led-valot myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys pimeän aikaan tiellä liikuttaessa. Vaikka itse näkee ajella katuvalaistuksen avulla, niin valot auttavat muita huomaamaan usein vauhdikkaastikin etenevän pyöräilijän.

Ajovalojen käyttöpakko pimeällä koskee myös pyöräilijää

Laki määrää käyttämään polkupyörässä ajovaloja aina hämärän ja pimeän aikaan. Valoja edellytetään myös silloin kun näkyvyys on huono. Määräysten mukaan vain etuvalo on pakollinen, mutta myös takavalo on tärkeä. Myös pyöräilijään kiinnitettävät valot ovat sallittuja; esimerkiksi kypärään kiinnitettyä otsalamppua voi käyttää ajovalona. Pyörän valot on asetettava niin, että vaalea valo on suunnattu eteenpäin ja punainen taaksepäin. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä rikesakon.

Valojen lisäksi polkupyörässä vaaditaan asianmukaisia heijastimia edessä, takana, sekä sivuille suunnattuna. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, puh. 0400 640 688
vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, puh. (02) 95 448 240