Tiedote
Moottoripyöräily
Valtakunnallinen

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on laskenut lähes viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on laskenut lähes kolmanneksella.

Turvallisuustilanne on parantunut pitkällä aikavälillä, mutta viime vuoden aikana moottoripyörällä kulkeneiden liikennekuolemat ovat hieman olleet kasvussa. Ennakkotietojen mukaan viime vuonna tieliikenteessä menehtyi 20 motoristia. Loukkaantuneita oli 490.

”Moottoripyöräkanta on käytännössä kasvanut koko ajan yhdeksänkymmentäluvun lopusta lähtien. Samanaikaisesti moottoripyöräilijöiden turvallisuus on parantunut. Omat valinnat ovat tärkeä osa motoristin turvallisuutta ja omaa liikenneturvallisuutta voi turvallisilla valinnoilla aina kehittää. Riippumatta siitä, kuinka taitava tai kokenut kuljettaja kokee olevansa”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kommentoi.

Vauhti ja riskinotto monen turman takana

Liikenneturvan ja Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) tekemässä, moottoripyöräharrastajille suunnatussa kyselyssä* neljä viidestä motoristista kertoi ajaneensa kaarteeseen niin suurella nopeudella, että tiellä pysyminen on ollut vaikeaa. Lähes jokainen tunnusti myös, että nopeusrajoitusta maantiellä on joskus tullut rikottua.

”Vakavat moottoripyöräonnettomuudet ovat edelleen pääosin yksittäisonnettomuuksia ja ne tapahtuvat miehille. Turha riskinotto ja tilanteeseen sopimaton nopeus näkyy edelleen onnettomuuksien taustalla”, Vuoristo kertoo.

Viimeisen kolmen vuoden aikana seitsemän kymmenestä kuoleman vaatineesta ja puolet loukkaantumiseen johtaneesta onnettomuudesta on tapahtunut taajaman ulkopuolella. Iso osa näistä onnettomuuksista oli ulosajoja. Kaikista moottoripyörällä kuolleista joka viides ja loukkaantuneista 42 prosenttia oli 15–24-vuotiaita.

Vakavasti loukkaantuneiden määrä on virallisissa onnettomuustilastoissa selvitetty nyt ensimmäistä kertaa. Vuonna 2014 vakavasti loukkaantuneita moottoripyöräilijöitä oli yhteensä 75.

Lisätietoja:

koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva, 020 7282 349
koulutusohjaaja Erkka Savolainen, Liikenneturva, 020 7282 397

*Liikenneturvan ja SMOTO ry:n kysely toteutettiin verkossa alkuvuonna 2015. Kyselyyn vastasi 2714 moottoripyöräharrastajaa.

Tagit: 
moottoripyöräily