Tiedote
Helsinki

Helsingin Messukeskuksessa 20.-22.4. pidettävillä Lapsimessuilla on tilaisuus tulla kysymään lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa. Liikenneturvan pisteellä voi lapsen kanssa kokeilla, tarvitseeko lapsi vielä turvaistuinta autossa matkustaessaan. Liikenneturvan löydät osastolta 6k78.

”Sen, tarvitseeko lapsi turvaistuinta autossa, määrittelee lapsen koko. Auton omat turvavälineet, kuten turvavyöt, on suunniteltu aikuisen mitoilla ja ruumiinrakenteella. Kasvavat ja kehittyvät lapset tarvitsevat lisäsuojaa, jos onnettomuus sattuu. Eli alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee oikeankokoista turvaistuinta autossa matkustaessaan. Käytännössä siis lapsi istuu turvalaitteessa vielä 1.-2.-luokalla”, tiivistää Liikenneturvan koulutusohjaaja Meeri Sorjonen.

Jotta turvaistuin suojaisi lasta onnettomuushetkellä, laitteen tulee olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty autoon. Myös lapsen tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty istuimeen. Matkustuspaikallakin on väliä.

”Takapenkkiä kannattaa suosia. Etenkin, jos auton etupenkki on varustettu turvatyynyin, on takapenkki alle 140 cm pitkille lapselle ehdottomasti paras paikka”, Sorjonen tähdentää.

Vanhemmat vastuussa lapsen turvallisuudesta

Lapsimessuilla on tarjolla myös Liikenneturvan kokoamaa tietoa lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa. Turvaistuinasioiden ratkomisessa auttaakseen Liikenneturva on työstänyt lyhyet vinkkivideot eri-ikäisten lasten kuljettamisessa huomioon otettavista asioista: www.liikenneturva.fi/turvaistuimet.

“Kyselymme mukaan turvallisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun vanhemmat hankkivat turvaistuinta lapselleen. Ja se on hyvä lähtökohta, sillä edelleen lähes kolme neljästä alle kouluikäisten lasten loukkaantumisista liikenteessä, ja kuolemista neljä viidestä, tapahtuu auton matkustajina”, Sorjonen muistuttaa.

Muista nämä:

  • Lapsi tarvitsee istuinta, kunnes on yli 135 cm pitkä – eli usein alaluokille asti.
  • Lapsi istuu turvaistuimessa selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi asti.
  • Takapenkki on lapselle autossa turvallisin paikka.
Tagit: 
turvaistuimet