Tiedote
Autoilu
Valtakunnallinen

Ajokorttien voimassaoloaika ja ajokorttiluokat muuttuvat

Kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnettävät ajokortit tulevat olemaan määräaikaisia. Kortit ovat luokasta ja ajokortin haltijan iästä riippuen voimassa 2-15 vuotta. Ajokortin voimassaolon umpeutuminen ei kuitenkaan tarkoita ajo-oikeuden poistumista, vaan ajokortin määräajoin tapahtuvaa uusimista. Ennen ajokortin uusimista pitää toimittaa lääkärinlausunto poliisille kevyissä ajokorttiluokissa 70 ikävuoden jälkeen ja raskaissa 45 ikävuoden jälkeen.

Voimaantuleva ajokorttilaki tuo muutoksia mopon ja kevyen nelipyörän, kuten mopoauton, ajokortin hankintaan. Myös moottoripyöräkortin luokat muuttuvat ja kuorma-autokortin ikäraja nousee.

Uudistuvan ajo-opetuksen tavoitteena vastuullinen kuljettaja

Kuljettajaopetus on yksi tekijä liikenneturvallisuuden parantamisessa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan liikenneonnettomuudet ovat 15-29 -vuotiaiden yleisin kuolinsyy niin Euroopassa kuin koko maailmassa. Sekä Suomen että EU:n tavoitteena on vähentää tieliikennekuolemia.

Uusi ajokorttilaki tuo muutoksia ajo-opetukseen, joka uudistuu niin oppimismenetelmiltään, sisällöiltään kuin tavoitteiltaankin. Itseopiskelun rooli korostuu ja myös opetuslupaopetus uudistuu. Ajotuntien määrä kasvaa ajo-opetuksen perusvaiheessa. Nykyisen, 19.1.2013 saakka voimassa olevan, ajo-opetuksen ajomäärä on peräisin vuodelta 1927.

Uuteen lakiin siirtyminen aiheuttaa joitakin siirtymäsäännöksiä ajokorttia suorittamassa tai ajokorttiluokkaa korottamassa oleville. Lisätietoja siirtymäsäännöksistä saa Trafin verkkosivuilta.

Ennen 19.1.2013 suoritettujen ajo-oikeuksien kattavuudet eivät muutu. Lainmuutos ei myöskään edellytä nykyisiltä ajokortinhaltijoilta tässä vaiheessa toimenpiteitä.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Antero Lammi, Liikenneturva, 020 7282 346
Koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva, 020 7282 349

Lue lisää
Liikennevilkku 4/2012

Uuden ajokorttilain muutoksia – PDF