Tiedote
Pyöräily
Vaasa

Haastamme seinäjokiset työmatkalaiset pyöräilemään töihin tiistaina 10.9.2019 ja varaamaan hieman enemmän aikaa aamun työmatkapyöräilyyn. Näin ehtii pysähtyä Liikenneturvan ja Lähitapiolan brunssille Kampusraitin kevyen liikenteen väylälle. Tarjoilemme kahvia ja purtavaa aamuyhdeksään asti tai niin kauan kuin brunssia riittää. Samalla Liikenneturva tarjoaa tietoa ja turvallisuusvinkkejä pyöräilijöille.

Näin syksyn alkaessa on hyvä aika huoltaa pyörä ja tarkistaa samalla sekä valojen että kypärän kunto. Polkupyörän tärkeimmät turvavarusteet ovat useimmissa pyörissä jo vakiovarusteena: tehokkaat jarrut, heijastimet, soittokello ja valot. Minkälaisella pyörällä sinä ajat?

Pidätkö pääsi?

Liikenneturvan seurantojen mukaan eteläpohjalaisista vain reilu neljäsosa (28 %) käyttää kypärää, kun koko maan keskiarvo kypärän käytössä on 43 prosenttia. Suomalaiset kuitenkin suhtautuvat myönteisesti pyöräilykypärän käyttöön.

”Kunnon kypärään kannattaa satsata, sillä onnettomuuden sattuessa se suojaa pää- ja aivovammoilta tutkitusti. Päävammat ovat usein myös laadultaan vakavampia kuin esimerkiksi raajoihin kohdistuneet vammat”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

Ennakoi ja keskity liikenteeseen

Seinäjoella tapahtuneet pyöräilyonnettomuudet löytyvät kartalta Strafican keräämistä tieliikenneonnettomuustilastoista vuosilta 2014-2018. Tilastojen mukaan pyöräilyonnettomuuksia tapahtuu eniten risteystilanteissa, myös Seinäjoella. Myös yksittäisonnettomuuksia pyörätiellä sattuu turhan usein.

”Ennakoiva ajotapa lisää pyöräilijän turvallisuutta ja vähentää myös riskiä kaatua. Kun ottaa kelin huomioon ja pitää nopeuden tilanteen tasalla, niin ehtii tehdä tarvittavat havainnot ja toimenpiteet nopeastikin muuttuvissa liikennetilanteissa. Tärkeää on myös jättää puhelin taskuun ja pitää keskittyminen liikenteessä. Aivot eivät nimittäin oikeasti ”multitaskaa” vaan todellisuudessa siirtelevät tarkkaavaisuutta kahden tehtävän välillä. Esimerkiksi viestitellessä katse on useita sekunteja pois liikenteestä”, Lintamo muistuttaa.

Miten pyöräilyn säännöt taas menivätkään?

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan pyöräilijöiden sääntötuntemuksessa on parantamisen varaa. Vuonna 2012 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan autoilijat ja pyöräilijät eivät aina tiedä, kenen kuuluu väistää pyörätien jatkeella. Vain kolmannes vastaajista tiesi, että pyöräilijä väistää molemmista suunnista tulevia autoilijoita pyörätien jatkeella, mikäli toisin ei ole liikennemerkein osoitettu.

”Pyörätieltä tuleva pyöräilijä saa ajaa tien yli pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita. Autoilija väistää kuitenkin silloin, kun hänelle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli. Pyöräilysäännöt voi kerrata kätevästi Liikenneturvan Jalan ja Pyörällä -oppaasta”, Lintamo vinkkaa.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Heli Lintamo
Liikenneturva (puh. 040 837 7198)

markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sirpa Hakala-Ostensen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa (puh. 050 304 2040)