Liikennevinkki
Autoilu

Ennen uuden auton ostamista kannattaa miettiä, mihin autoa tarvitsee ja millaiset ominaisuudet autossa ovat itselle tärkeitä. Auton käyttömukavuus vaikuttaa liikenneturvallisuuteen siinä missä toimintaa avustavat turvajärjestelmätkin.

”Ajovuosien tuoma kokemus ja harkintakyky ovat iäkkään ajajan vahvuuksia. Valitsemalla auto oikein ajotehtävä helpottuu ja turvallisuus paranee. Käyttötarpeet ja -tilanteet vaikuttavat siihen, millainen auto ja korimalli kannattaa valita. Vertailukin kannattaa”, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Aulikki Schrey.

Arvioi ja vertaa eri automalleissa ja -merkeissä esimerkiksi seuraavia asioita:

• Onko istuimen säätäminen itselle mieluiseen asentoon helppoa?
• Onko turvavyö helppo kiinnittää ja avata?
• Onko näkyvyys eteen ja taakse hyvä?
• Onko vaihteiden käyttö helppoa?
• Onko tavaratila omiin tarpeisiin sopiva?

”Liikenneturvan Ikänsä ratissa -sivustolta www.ikansaratissa.fi voi tulostaa auton arviointilomakkeita, jotka helpottavat ominaisuuksien vertailua”, Schrey vinkkaa.

Apua apuvälineistä ja uudesta teknologiasta

Osalla iäkkäistä autoilijoista on tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä käsi- ja jalkavoimien heikkoutta. Moni liikkuu myös pyörätuolilla tai käyttää rollaattoria. Oikeilla apuvälineillä ajokilometrejä voi kartuttaa jatkossakin.

”Liikkumisen ongelmista huolimatta voi ajaa autoa siinä missä muutkin, jos muu terveys riittää turvalliseen autoiluun ja autossa on tarvittavat apuvälineet. Apuvälineistä kannattaa tutustua ainakin automaattivaihteisiin, kääntyviin istuimiin ja kääntölevyihin, apukahvaan ja turvavyön jatkeeseen”, Schrey mainitsee.

Viime vuosien tekninen kehitystyö on tuonut autoihin erilaisia kuljettajan toimintaa avustavia turvajärjestelmiä. Nämä järjestelmät voivat merkittävästi helpottaa etenkin iäkkäiden kuljettajien autoilua.

”Uudet turvajärjestelmät voivat varoittaa kuljettajaa tiellä liikkujista, auttaa häntä huomaamaan olennaiset asiat ja antaa etukäteen tietoa tulevasta tilanteesta. Tekniikka voi helpottaa myös pimeällä ja vieraissa paikoissa ajamista”, Schrey kannustaa.

Lisätietoja

Aulikki Schrey, suunnittelija, puh. 020 7282 336 tai
Anna-Liisa Tarvainen, toimitusjohtaja, puh. 020 7282 350
Ikänsä ratissa -sivusto, www.ikansaratissa.fi.
Iäkkäiden ajokortillisten määrä kasvaa, lue lisää: www.liikenneturva.fi/eri-ikaisena/iakkaat.

Tagit: 
autoilu, vanhemmat, isovanhemmat, ikääntyvä, apuväline, uusi teknologia, älyteknologia, auton valinta, turvajärjestelmä, autojen vertailu, millainen auto