Liikennevinkki
Moottorikelkkailu

Virkistyskäytöstä huolimatta moottorikelkka on ajoneuvo, jolla liikuttaessa on tärkeää säilyttää maltti niin päässä kuin vauhdissa. Tänäkin talvena kelkan sarviin tarttuu moni ensikertalainen. Kokemattoman kelkkailijan voi olla vaikea tunnistaa ja välttää kelkkailun riskitekijöitä.

”Moottorikelkka on erilainen ajettava kuin muut liikkumavälineet. Kelkkaileminen on aloitettava rauhallisesti harjoittelemalla ensin perustaitoja kuten liikkeelle lähtemistä, ohjaamista ja jarruttamista”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Varmista reitin turvallisuus ennen ajoa

”Sanonta: kaikki, mikä kiiltää ei ole kultaa pätee myös kelkkailussa. Talvinen maasto voi ajoalustana näyttää petollisen vaarattomalta. Esimerkiksi jäällä olevia epätasaisuuksia, railoja ja muita esteitä on vaikea havaita yhtenäisestä lumipeitteestä. Oikean tilannenopeuden valinta on tärkeää myös kelkkailussa”, Niska muistuttaa.

Kuluvan talven poikkeukselliset kelit ja pitkään jatkuneet suojasäät ovat voineet heikentää jäitä, jotka tähän vuodenaikaan tavanomaisesti kantavat.

”Jos paikallistuntemus on heikkoa, kannattaa pysyä kelkkailureiteillä, jotka huollettuina kulkevat kantavilla väylillä. Jäälle ei kannata ajaa, jos ei ole varma sen kestävyydestä”, Niska vinkkaa.

Kuten muutkin jäällä liikkujat, voi kelkkailijakin ottaa jäänaskalit osaksi varustustaan.

Vain raittiina kelkan kyytiin

Moottorikelkkailuvahingot sattuvat useimmiten vapaa-ajan kelkkailussa. Suurimmat riskitekijät ovat alkoholi ja jäällä ajaminen, mutta myös väärä tilannenopeus, heikko paikallistuntemus ja toiset maastossa liikkujat erottuvat onnettomuuksien taustatekijöinä.

”Moottorikelkka on ajoneuvo ja siihen on suhtauduttava sellaisena. Rattijuopumussäännökset seurauksineen koskevat myös kelkkailua, eli jos otetaan, ei ajeta”, Niska muistuttaa.

Moottorikelkkoja on Suomessa noin 130 000. Vuonna 2013 moottorikelkkaonnettomuuksissa menehtyi ennakkotietojen mukaan kymmenen henkeä. Valtaosa moottorikelkkaonnettomuuksista kuolleista on ollut onnettomuushetkellä humalassa. Kelkkailijan kuolemantapauksista kaksi kolmesta tapahtuu liikuttaessa jääalueilla. Yleisin kuolemansyy jääalueilla on hukkuminen.

Lisätietoa:

Yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva, 020 7282 383

Moottorikelkkailijan käytösetiketti.

Turvallisen kelkkailun aakkoset:
  • oikea ajonopeus,
  • maastoon tutustuminen ja reitin suunnittelu ennakkoon,
  • asiaankuuluva ajovarustus ja kunnon kypärä sekä kuljettajalla että matkustajalla,
  • selvä pää ja
  • rauhallinen ajoasenne. 

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Seuraa meitä Twitterissä

Tagit: 
moottorikelkkailu