Liikennevinkki
Autoilu

Hirvivaara on suurin hämärän aikaan.

Menokauteen vaikuttavat hirvien kiima-aika sekä osaltaan myös syyskuun viimeisenä lauantaina, tänä vuonna 28.9., alkava hirvestyskausi. Vilkkaamman liikehdinnän kautta kestää marras-joulukuulle asti.

”Jos havaitsee hirven, vauhtia on vähennettävä välittömästi, vaikka hirvi vain seisoisi paikoillaan. Hirvet voivat käyttäytyä arvaamattomasti eivätkä ne välttämättä ymmärrä väistää ajoneuvoa”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

”Hirvet ja peurat ovat laumaeläimiä, eli on syytä muistaa, että siellä missä on yksi sorkkaeläin, on usein toinenkin”, Elovaara jatkaa.

Nopeuden vähentäminen alentaa onnettomuusriskiä

Kuljettaja voi vähentää hirvionnettomuuden riskiä tiedostamalla vaaran paikat ja ottamalla ne huomioon ajotavassaan ja -nopeudessaan.

”Nopeuden laskeminen on se ainoa tapa pienentää törmäysriskiä ja hankkia pelivaraa, jos hirvieläin ryskää tielle. Hämärässä, huonon näkyvyyden vallitessa tai erityisen pusikkoisella tieosuudella alhaisempi nopeus antaa lisäaikaa myös havainnointiin”, Elovaara kiteyttää.

Ajallisesti hirvionnettomuudet sijoittuvat lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun, mutta hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä.

”Valppaana kannattaa olla alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat. Hirvivaroitusmerkit kertovat myös alueista, joissa hirvillä on tapana kulkea. Eritoten näillä alueilla kannattaa katseella skannata tienvierustoja ja ajovalokiilojen ulkoreunoja”, Elovaara toteaa.

Näkyvyyttä edesauttaa myös ajovalojen ja tuulilasin sisä- ja ulkopintojen puhtaudesta huolehtiminen sekä kaukovalojen käyttö pimeän aikaan.

Hirvionnettomuuksia tapahtuu koko maassa – runsaasti varsinkin vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Onnettomuuksien määrä on laskenut alle puoleen vuosituhannen alun huippuluvuista, mutta Liikenneturvan tutkimuksen mukaan hirvikolari on kolmanneksi pelätyin asia liikenteessä: neljä kymmenestä suomalaisesta pelkää sen mahdollisuutta.

Lisätietoa
Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, 020 7282 315
Yhteyspäällikkö Matti Joki, 020 7282 372

Vuonna 2012 ei sattunut yhtään kuolemaan johtanutta hirvieläinonnettomuuta. Katso tietopaketti hirvieläinonnettomuuksista.

Neljä kymmenestä suomalaisesta pelkää hirvikolarin mahdollisuutta. Lisätietoja Liikenneturvan tutkimuksesta.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.