Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Liikenneturvan viime vuonna toteuttamissa tarkkailuissa ilmeni, että koko maassa alle puolet pyöräilijöistä polkee pimeällä valot päällä*. Näkyminen eri suuntiin auttaa kuitenkin muita havaitsemaan pyöräilijän. Myös tieliikennelaki velvoittaa käyttämään ajovaloa pyörässä aina pimeän aikaan liikuttaessa.

”Muiden kulkijoiden on hankala nähdä varjoista polkevaa pyöräilijää, vaikka itse kulkisikin tutulla tiellä. Syksyn edetessä illat pimenevät yhä aikaisemmin ja kasvavaan hämärään kannattaa varautua ottamalla pyöränvalo mukaan, vaikka lähtisikin liikkeelle päiväsaikaan”, yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna Liikenneturvasta toteaa.

Tavaststjerna korostaa, että pimeällä ja hämärässä sekä sadesään tai muun näkyvyyttä haittaavan kelin vallitessa on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Myös ajonopeuteen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Hidastamalla tahtia pimeällä jää enemmän aikaa havaintojen tekoon ja pyörän saa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin, jos tarve tulee.

Tarkista pyörän heijastimet ja valot säännöllisesti

Polkupyörässä tulee pimeällä ja hämärällä ajettaessa olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Punaista valoa näyttävän valaisimen saa laittaa pyörään vain taakse. Pyörän varustukseen kuuluvat myös etu-, sivu-, taka- ja poljinheijastimet.

Valaisimet saa sijoittaa leveyssuunnassa pyörän keskilinjasta poiketen, mutta niiden tulee olla vähintään 30 ja enintään 130 sentin korkeudella tiestä. Valaisin tulee kiinnittää pyörään, ei esimerkiksi pyöräilijän kypärään. Myös valaisimen suunta kannattaa tarkistaa, ettei valo vahingossa osoita suoraan vaikkapa vastaantulevan pyöräilijän silmiin.

Pyörän varustukseen kuuluvat etu-, sivu-, taka- ja poljinheijastimet. Etuheijastimien tulee olla väriltään valkoisia tai vaaleankeltaisia, sivu- ja poljinheijastimien ruskeankeltaisia ja takaheijastimen punainen. Hämärässä tulee pyörässä olla eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Jos takavaloa käytetään, tulee sen näyttää punaista valoa. Kuvitus Jukka Fordell/Liikenneturva.

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna, Liikenneturva, 020 7282 339.

*Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamien seurantojen mukaan koko maassa polkupyörässä oli valo yhteensä 45 prosentilla pyöräilijöistä.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi