Liikennevinkki
Maastoliikenne
Moottorikelkkailu

Lumiset talvikelit suosivat hiihtolomalaisia eri puolilla Suomea, ja moni saattaa hypätä moottorikelkan sarviin. Kylmiltään siihen ei pidä lähteä, sillä liikennesääntöjen lisäksi on paljon muutakin huomioitavaa. Moottorikelkka ja sen ajoympäristö poikkeavat suuresti muusta ajoneuvoliikenteestä. Ensin on harjoiteltava perustaidot kelkan käsittelemisessä kuntoon.

”Ajamiseen on valmistauduttava hyvin: pitää tutustua kelkkaan ja tarkastaa ajovarustus sekä säätilanne. Ajaessa on jätettävä keli- ja pelivaraa. Itsestään selvää pitää olla myös se, että kypärä on kunnolla päässä eikä päihtyneenä ajeta”, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Useimmat ihmishengen vaativista moottorikelkkaturmista sattuvat jääalueilla, ja yleisin kuolinsyy on hukkuminen. Koko maassa onkin taas aiheesta varoitettu heikoista jäistä. Varsinaisilla reiteillä yleisin syy onnettomuuteen on suistuminen reitiltä ja törmääminen esteeseen. Kelkan hallinta voi tuntua helpolta, jolloin kuljettajalle saattaa tulla vääränlainen turvallisuuden tunne.

”Jäälle ei pidä ajaa, jos ei ole täysin varma sen kestävyydestä. Talvinen maasto voi ajoalustana näyttää petollisen vaarattomalta. Esimerkiksi jäällä olevia epätasaisuuksia ja muita esteitä on vaikea havaita yhtenäisestä lumipeitteestä. Oikean tilannenopeuden valinta on erittäin tärkeää”, Niska sanoo.

Kunnioita luontoa ja maanomistajia – pysy merkityllä reitillä

Moottorikelkkaillessa liikutaan merkityillä reiteillä tai niiden ulkopuolella maanomistajan luvalla. Myös jääpeitteisellä vesialueella saa ajaa. Umpilumen kelkkailuun tarkoitettuja alueita on tällä hetkellä vähän, vaikka useat kelkat ovat rakennettu siten, että niillä pystyy etenemään myös umpilumessa. Tämä voi houkuttaa monia poikkeamaan reiteiltä.

”Joissain tapauksissa maastoon mennään ilman lupia, kelkkaillaan umpilumella väärässä paikassa ja samalla tuhotaan esimerkiksi vastaistutettuja taimikkoja. Tielläkään ei saa ajaa kuin poikkeustapauksissa, mutta silti kelkkoja näkyy liian usein tiealueilla. Myös kevyen liikenteen väylällä ajaminen on kiellettyä. Merkityllä reitillä on pysyttävä”, muistuttaa Niska.

Kelkkareiteillä monenlaista kulkijaa – huomioi muut liikkujat

Vuoden alusta on saanut ajaa erikseen osoitetuilla reiteillä entistä leveämpiä ja raskaampia moottorikelkkoja. Se tuo oman lisänsä kelkkareittien vilskeeseen, sillä niillä saa myös kulkea jalkaisin sekä hiihtää. Tästä aiheesta on Liikenneturvaankin tullut muutamia kansalaiskysymyksiä.

”Moottorikelkkareitillä voi siis olla monenlaista kulkijaa, mikä vaatii yhteispeliä kaikilta osapuolilta. Toisten huomioiminen on erityisen tärkeää, puolin ja toisin pitää toimia turvallisesti. Jalankulkijoiden ja hiihtäjien kannattaa kulkea reitin reunassa, ja kelkkailijan on kohtaamistilanteessa hiljennettävä vauhtiaan”, Niska muistuttaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen moottorikelkkailuun:

  • Valmistaudu varman päälle. Tutustu kelkkaan ja tarkista ajovarusteet sekä säätilanne. Kelkkaile vain selvin päin.
  • Jätä keli- ja pelivaraa. Aja maaston mukaan.
  • Käytä kelkkailuun tarkoitettuja reittejä ja uria.  Ole valmis auttamaan muita ja näytä toisille aikeesi hyvissä ajoin.
  • Kunnioita luontoa, eläimiä ja muita ihmisiä. Reittien ulkopuolella saa kelkkailla vain maanomistajan luvalla.
  • Ilmoita läheisille reittisi ja arvioitu paluuaikasi. Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus, joka paikantaa sinut hätätilanteessa. Huolehdi, että puhelimen akku ei lopu kesken reissun.
Tagit: 
moottorikelkkailu, Moottorikelkka