Liikennevinkki
Pyöräily

Pyöräilykypärän sovittamisen ABC.Pyöräilykypärätarjonta on laajentunut vuosi vuodelta ja valikoimasta löytyy moneen makuun sopivia malleja. Kypärää hankkiessa kannattaa sovituksessa olla huolellinen ja varmistua siitä, että kypärä sopii omaan päähän – ja tyyliin. Kypärän on istuttava päässä niin, ettei se roiku takaraivolla tai hölsky liian isona.

”Kypärän huolellinen kiinnittäminen takaa sen, ettei kypärä mahdollisen onnettomuuden sattuessa luisu irti päästä. Monesta kypärästä löytyvän säätöpannan avulla kypärän saa myös kiristettyä päähän helposti ja pitävästi”, kertaa Liikenneturvan Helsingin toimipisteen yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna.

Vanhempi varmistaa lapsen kypärän sopivuuden

Pyöräilykypärää lapselle hankittaessa kannattaa kauppaan lähteä yhdessä lapsen kanssa. Näin kypärän sopivuus tulee varmistettua jo ostohetkellä ja lapsikin saa valittua itselleen mieluisan mallin.

”Hyvissä ajoin ennen pyöräilykauden alkua kannattaa lapsen viimevuotinen pyöräilykypärä kaivaa esille ja varmistua siitä, että se vielä sopii lapsen päähän. Vanhemman on hyvä myös käydä läpi kypärän säädöt yhdessä lapsen kanssa”, Tavaststjerna muistuttaa.

Kolhiintunutta kypärää ei kannata käyttää. Jos kypärään on osunut isku, tulee se vaihtaa uuteen.

Näin sovitat kypärän päähän:

  1. Valitse sopivan muotoinen ja kokoinen kypärä.
  2. Aseta se päähäsi niin, että otsa peittyy.
  3. Kiristä säätöpanta napakaksi.
  4. Säädä hihnojen risteyskohdat korvien alapuolelle.
  5. Kiristä leukahihna niin, että aikuisen sormi mahtuu leuan ja hihnan väliin.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna, Liikenneturva, 020 7282 339

Muistatko säännöt? Kertaa keskeisimmät kävelyyn ja pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt hauskasti Liikenneturvan visassa
tai suoraan Jalan ja pyörällä -oppaastamme.

Lataa painokelpoiset kuvat kuvapankistamme Flickr-kuvapalvelusta. Kuvaaja Nina Mönkkönen /Liikenneturva.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. 

Seuraa meitä Twitterissä