Liikennevinkki
Maastoliikenne
Moottorikelkkailu

Ennakoinnin merkitys korostuu myös moottorikelkkailussa eikä valmisteluun vievän ajan kanssa kannata pihistellä.

”Kelkkaan ja sen käyttöön kannattaa tutustua huolellisesti ennen ajoa. On syytä huomioida vallitsevat olosuhteet ja varautua myös säässä mahdollisesti tapahtuviin nopeisiin muutoksiin. Varsinkin, jos kelkkailumaastot eivät ole entuudestaan tutut, reitti on hyvä käydä läpi kartalta ennakkoon ja tarkastaa viimeisimmät vinkit alueen tuntevilta kelkkailijoilta”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Kelkkaretkelle lähdettäessä kannattaa reitti ja arvioitu paluuaika ilmoittaa läheisille. Samalla voi kertoa, miten sinut tavoittaa retken aikana. 

”Kelkkailussa on tärkeää tuntea omat kyvyt ja kunto ja ajaa maaston mukaan. Epävarmoissa tilanteissa tai huonon näkyvyyden kuten lumipyryn yllättäessä nopeuden pudottaminen on varmin keino pitää kelkka reitillä ja pysyä itse sen selässä.”

”Kelkkailussa on tärkeää muistaa myös muu liikenne. Kelkkailuväylät ovat usein epätasaisia ja röykkyisiä. Tämä vaikeuttaa havainnointia, koska kuljettajan huomio uppoutuu kelkan käsittelyyn. Myös vastaantuleviin kelkkoihin tulisi varautua havainnoimalla ja sovittamalla nopeus yllättävien tilanteiden varalle”, Niska selventää.

Alkoholi tekijänä monessa moottorikelkkaonnettomuudessa

Vuosittain kelkkailussa on kuollut kymmenkunta henkilöä ja loukkaantumisia tapahtuu reilulle kuudelle sadalle. Useimmiten kohtalokas onnettomuus sattuu liikuttaessa jääpeitteisellä vesialueella, jolloin yleisin kuolemansyy on hukkuminen. Valtaosa kelkkailussa kuolleista on ollut onnettomuushetkellä humalassa.

”Moottorikelkkailussa niin kuin muussakin kuljettajana toimimisessa korostuu kuljettajan omien valintojen merkitys. Kuljettajan tulee varmistaa missä ajaa ja kantaako jää ja tehdä se ratkaisu, että kelkan sarviin tartutaan vain selvin päin. Jos napsuja on otettu, kannattaa illasta nauttia ilman kelkkaa.”

Viisi vinkkiä kelkkailijalle:

  • Aseta ajonopeus kelin, maaston ja tilanteen mukaan.
  • Tutustu maastoon ja suunnittele reitti ennakkoon.
  • Valmistaudu matkaan kunnon kypärällä ja asiaankuuluvalla ajovarustuksella.
  • Paras pää kelkkailijallakin on selvä pää.
  • Ryhmässä liikkuessasi pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva, 020 7282 383

Lisätietoja moottorikelkkailun säännöistä löydät Liikenneturvan sivuilta.

Painokelpoiset kuvat löydät Liikenneturvan Flickr-kuvapalvelusta.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 58 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Seuraa meitä Twitterissä