Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Tällä viikolla vietetään #Pyöräilytalvi-viikkoa. Kampanja muistuttaa, ettei pyöräily ole talvellakaan mitenkään erikoista tai vaativaa. Asianmukaiset varusteet, rauhallinen ja ennakoiva ajotapa sekä oman näkyvyyden varmistaminen pyörän valoin ja heijastimin turvaavat talvipyöräilijän kulkua.

”Kypärää on muistettava käyttää talvellakin. Kerrospukeutuminen auttaa pysymään lämpimänä pakkaskeleillä, ja erityisesti kannattaa suojata pää, kädet sekä jalat. Varusteita valitessa kannattaa huomioida, että värikäs erottuu paremmin kuin tumma vaatetus”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Talvella kaatumisriski on suurempi esimerkiksi pyöräilyväylien liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuen. Nastarenkailla voi saada tarpeellista lisäpitoa, sillä liukasta on varsinkin silloin, kun lämpötila sahaa nollan tuntumassa.

”Myös äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun. Esimerkiksi risteykset ja ajoradan ylityskohdat voivat olla yllättävän liukkaita. Siksi ennakoiva ajotyyli ja oikean nopeuden valinta korostuvat”, muistuttaa Piippa.

Valoton pyöräilijä ei erotu

Näkyvyyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan pimeällä tai hämärässä pyöräilystä. Pyörässä on oltava etuvalo pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös otsalamppua. Suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen.

”Valo auttaa pyöräilijää näkemään eteensä, mutta etenkin muita tienkäyttäjiä näkemään pyöräilijän. Vaikka valaistussa taajamassa näkisi itse polkea, jää pimeä pyöräilijä helposti huomaamatta muilta, esimerkiksi autoilijoilta. Valoton pyöräilijä ei yksinkertaisesti erotu”, Piippa tiivistää.

Talvi asettaa omat haasteensa myös pyörän säilytykselle. Talvella paras säilytyspaikka pyörälle on kuiva ja kylmä varasto. Kun pyörä viedään pakkasella lämpimään talliin, ilmankosteus tiivistyy pyörään. Jos kosteus pääsee tiivistymään jarruvaijereihin, ne saattavat liikkeelle lähtiessä jäätyä, muodostaen turvallisuusriskin. 

”Pyörän kunnosta huolehtiminen auttaa pitämään fillarin toimivana myös talven kylmissä ja vaihtelevissa keleissä. Esimerkiksi ketjujen säännöllinen öljyäminen kannattaa ottaa tavaksi”, Piippa suosittaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn:

  • Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita.
  • Käytä kypärää – kaatumisriskikin on kesää suurempi.
  • Muista etuvalo pimeällä ajettaessa – suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen.
  • Käytä valojen lisäksi heijastimia ja/tai heijastinliiviä.
  • Nastarenkaat lisäävät pitoa myös pyörässä.
Tagit: 
talvipyöräily