Liikennevinkki
Autoilu

”Selkä ajosuuntaan kiinnitetty turvaistuin suojaa parhaiten taaperon niskaa ja päätä törmäysvoimilta. Jo taajamanopeudella lapsen päähän ja niskaan kohdistuu onnettomuudessa kohtuuton voima. Jos lapsi istuu kasvot menosuuntaan, vammat voivat olla vakavia”, muistuttaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Pienten lasten kohdalla on hyvä muistaa, ettei lapsen keho ole vielä täysin kehittynyt, eikä elimistö kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin varttuneempana. Liikenneturva suositteleekin, että lasta kuljetettaisiin auton takapenkillä turvaistuimessa selkä menosuuntaan niin kauan kuin lapsi sopii istuimeen, ainakin kolmeen ikävuoteen asti.

Jalkojen lievä koukkuasento ei lapsen kasvaessa ole syy vaihtaa istuinta. ”Lapsen jalkojen ottaminen kiinni selkänojaan ei ole turvallisuusriski tai mukavuusongelma. Ja istuvathan aikuisetkin autossa jalat koukussa”, Elovaara toteaa. ”Vaikka lapsi haluaisikin istua samaan suuntaan kuin auton aikuisemmat, ei löysää saa antaa. Turvallisuus on ensisijainen.”

Mitoita turvaistuin lapsen – ja auton mukaan

Alle 135 cm pitkien lasten on lain mukaan käytettävä autoissa painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Turvaistuin mitoitetaan lapsen koon mukaan. ”Useimmiten turvaistuin vaihdetaan, kun lapsen silmät ovat takaistuimen yläreunan tasalla, jolloin päälaki tulee reunasta viitisen senttiä yli”, Elovaara vinkkaa.

Istuinostoksille mentäessä on mukana oltava sekä lapsi että auto. ”Kaukalon jälkeen hankittavan turvaistuimen on, paitsi sovittava lapselle, myös sovitettava siihen autoon, jossa turvaistuinta käytetään. Ammattilaisen, eli usein liikkeen edustajan, on näytettävä miten istuin kiinnitetään autoon oikein”, Elovaara kuvaa. Plus-testin läpäissyt istuin on suositeltavin.

Varmista turvaistuimen kiinnitys ennen jokaista ajoa

Aina ennen ajoon lähtöä on tarkistettava, että turvaistuin on kunnolla kiinni autossa. Vaikka istuin olisikin tyhjä, voi irrallaan oleva istuin aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutuksissa.

Jos pikkulapsi ei viihdy takapenkillä tai osaa itse avata turvavyönsä, on aikuisen istuttava takapenkillä hänen kanssaan. Ajaessa ei lapsen saa antaa varastaa huomiota tiestä.

Lisätiedot:

Koulutusohjaaja Olli Lehto, Liikenneturva, 020 7282 326

Lisätietoja lasten turvaistuimista sivuillamme.
Katso myös animaatio, joka havainnollistaa lapsen istumasuunnan vaikutuksen kolarissa.

Liikenneturva on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää tieliikenteen liikenneturvallisuutta toimimalla ihmisten turvallisen liikkumisen hyväksi. Se on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toimintamme ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.